Tiltott helyen

2024.07.05. 07:34

Kerékbilincselés előtt SMS

A tiltott helyen parkoló autók minden nagyobb városban problémát jelentenek. A kis piros csomagoknál csak egy dolog dühíti jobban a figyelmetlen sofőröket: a kerékbilincs. Kevesen tudják azonban, hogy ez elkerülhető lenne, ha a hatóság emberei el tudnának érni bennünket, amikor rossz helyen parkolunk. Ehhez csupán néhány perces ügyintézésre van szükség.

Dániel Viktória

Győr vonzáskörzetéből sokan járnak dolgozni a megyeszékhelyre, nyáron pedig még az autóval érkező turisták is nehezítik a parkolási helyzetet a városban. Tavaly 4878 közlekedési szabálysértést követtek el, ebből 1290 esetet büntettek kerékbilinccsel a városrendészek. Bárkivel előfordulhat, főleg, ha ismeretlen helyen jár, hogy figyelmetlenségből rossz helyen hagyja a gépjárművét. Győrben a városrendészet kiemelt figyelmet fordít a behajtási korlátozás és tilalom alá eső belvárosi behajtási övezetekben, illetőleg a zöldterületen történő parkolásokra.
 

HG2029_8845
Tavaly Győrben 1290 kerékbilincs került rossz helyen parkoló gépjárművekre. 
Fotó: Huszár Gábor / Forrás: Kisalföld archív

Parkolási szabálysértések Győrben a belvárosban, valamint a lakótelepi részeken fordulnak elő leggyakrabban. 
Érdemes tudni, hogy ha rossz területen állítjuk le a járművet, és ezért kerékbilincset szerelnek fel rá vagy elszállítják, akkor a munkálatok költségét is a tulajdonosnak, illetve a jármű használójának kell megfizetnie. Ez a település lakosságszámától függ: 10 ezer fő alatti helyen 14.500 forint, 10 és 20 ezer fő közöttinél 17.250, 20 ezer fő felettiben pedig 20 ezer forint. 

Ha más városban parkol valaki rossz helyen, ugyanúgy kaphat figyelmeztető SMS-t.
Azonban van rá lehetőség, hogy ne kössék helyhez a járművünket, sőt, a bírságnak is csak a felét kell megfizetni. Ehhez nem kell többet tenni, mint időpontot foglalni az egyik közeli okmány­irodába, és egy körülbelül 15 perces adatregisztrációval rögzítik az elérhetőségeket a nyilvántartó rendszerben. 

HG2029_8871
Van rá lehetőség, hogy ne kössék helyhez a járművünket, sőt, a bírságnak is csak a felét kell megfizetni.
Fotó: Huszár Gábor / Forrás: Kisalföld archív

A kerékbilincselés során az eljáró szerv munkatársai elsősorban a jármű előéletét ellenőrzik. Ezzel állapítható meg a szabálysértést elkövető személyazonossága, valamint hogy a korábbiakban adott-e meg elérhetőséget a kormányablaknál. Ha az érintettel sikerül felvenni a kapcsolatot a megadott telefonszámon, akkor a hívást követően 15 perc áll rendelkezésére, hogy megjelenjen a szabálysértés helyszínén. Ha az illető kicsúszik a megadott negyedórából, de a szakemberek még nem fejezték be a felszerelést, amikor a tulajdonos megérkezik, az illető kérheti, hogy szakítsák meg a kerékbilincs felszerelését. Ebben az esetben is csökkentett bírságot kell fizetnie. 

További előny, hogy ez az ország egész területén érvényes, szóval ha más városba tévedve parkol valaki rossz helyen, akkor is ugyanúgy kaphat figyelmeztető SMS-t. 

Gábor egy hónapja parkolt szabálytalanul, visszaérkezésekor már rajta volt a kerékbilincs az autóján. 
– Ritkán járok abban a városban, amikor otthagytam a kocsit, eszembe sem jutott, hogy rossz helyen állok. Sokkolt, amikor visszaérve láttam a piros cédulát és a kerékbilincset. Eddig nem tudtam erről a regisztrációs lehetőségről, pedig ha értesítettek volna, azonnal visszafutok a kocsihoz és elállok onnét. Hamarosan regisztráltatom is, hogy többet ne kerüljek ilyen helyzetbe. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában