Szúnyoggyérítés

2024.06.12. 15:31

Elkezdődött a gyérítés - Már lárva korukban irtják a szúnyogokat Abdán

A héten elkezdték Abdán a szabadvizekben a biológiai védekezést, mely a szúnyogok lárva állapotban történő elpusztításra irányul.

Barki Andrea

Szúnyoggyérítés Abdán

Fotó: Abda Község Önkormányzata / Facebook

– A szúnyogok nem tartják tiszteletben a magánterület és a közterület határait. Ezért a szaporodásuk elleni védekezést is közös gondolkodással és munkával tudjuk csak hatékonnyá tenni. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a leghatékonyabb védekezés a lárva időszakban történhet, ezért évek óta szakemberektől megrendelt szolgáltatással kezeltetjük az úgynevezett pangóvizeket. Ehhez folyamatosan vizsgálják, hogy hol mekkora lárva mennyiség van egy-egy szabad vízben (csatorna, árok, élővíz). A sok eső miatt sok a potenciális élőhely ezért beindítottuk a védekezést. Ez nem olyan látványos, mint a repülő vagy a meleg ködöt fejlesztő autó – állapította meg Szabó Zsolt polgármester, aki a közös védekezés fontosságára hívja fel a település lakóinak figyelmét, ami minden településen érvényes jótanács. 

Szúnyoggyérítés Abdán
Fotó: Abda facebook

– Azt kérjük a lakosságtól, hogy a saját területükön lévő csapadékvizes hordókat fedjék le! Hetente legalább egyszer ürítsék ki teljesen a locsolásra gyűjtött vizes edényt! A kerti tóban ha halak vannak ők teszik a dolgukat, ott nincs teendő. Ha esetleg nincs a tóban sem hal sem növény akkor kezelhető a kereskedelmi forgalomban lévő CULINEX tablettával, de az ezzel kezelt víz az élőlények számára káros lehet. Legyenek figyelemmel arra, hogy egy csapadékvíz gyűjtő hordóban képes annyi szúnyog kifejlődni, ami egy egész utca életét megkeserítheti több hónapra. Mindezek mellett a meleg ködös gyérítést is folytatjuk – szögezte le a polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában