MÁV

2024.04.03. 10:55

Új vasúti menetrend április 7-től - Mutatjuk, mi változik a Győr-Budapest vonalon + további újdonságok

Több mint 40 vonalon lép életbe az ingázók számára kedvező változás. Hírünkben a Győr-Moson-Sopront érintő változásokat gyűjtöttük össze.

Kisalföld.hu

Április 7-től, a szokásos évi első menetrend-módosítással a következő újításokat, jobb csatlakozásokat, finomhangolásokat vezeti be a MÁV-VOLÁN-csoport. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

  • Az utazói visszajelzések és a szakmai tapasztalatok figyelembevételével az idei tavaszon is kisebb mértékben módosítottuk, frissítettük a decemberben meghirdetett menetrendet.
  • A szokásos, ún. évközbeni menetrendmódosítástól, azaz április 7-től több mint 40 vasútvonalon alkalmazkodik még jobban a MÁV-VOLÁN-csoport 2023/2024-es menetrendje a munkába és iskolába járási, illetve a hazautazási és átszállási szokásokhoz.
  • A menetrend további felülivizsgálata az idei esztendőben is további két alkalommal – a nyári szezon kezdetén, illetve a tanév indulásakor, szeptemberben – lesz.
  • A jelenlegi, december 14-ig érvényes vasúti menetrend módosítása során – a járási egyeztetéseken túl – a tavaly nyári online társadalmi egyeztetés lakossági véleményeit és javaslatait is figyelembe vettük több vonal esetében, hogy a vonatok még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedhessenek, így téve vonzóbbá a közösségi közlekedést és növelve annak versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben. (A menetrend érvényességén belül az utasok számára kedvezőbb, rugalmasabb utazás biztosítása érdekében a szokásoknak megfelelően összesen évi három alkalommal – idén áprilisban, júniusban a nyári szezon kezdetekor, majd azt követően szeptemberben – végzünk évközi menetrendi módosítást.)
  • Az összes menetrendi újdonságot ide kattintva nézhetik meg.

Fontos újdonság

Vasárnapi napokon a Pápa, Celldömölk, Tapolca térségéből Pécsre irányuló  diákforgalom utazási igényeit kiszolgáló, Győrből 13:11-kor induló Helikon InterRégió – a tanév rendjéhez igazodva –június 21-ig, valamint szeptember 2-tól közlekedik Győr és Pécs között.

Változások vonalanként

1-es számú Budapest―Győr―Hegyeshalom vonal:

A tavaly decemberi menetrendváltástól ’pilot’, azaz próbajelleggel a határállomáson való megállás nélkül haladhat két-két railjet, így a határon át gördülékenyebbé, egyszerűbbé vált a személyszállítás. Azáltal, hogy a 261-es számú Railjet xpress járat a menetrendváltás óta nem áll meg Hegyeshalomban, csökkent a Hegyeshalom és Budapest közötti eljutás üzemideje. Ennek ellensúlyozása érdekében a Hegyeshalomból 22:35-kor Győrbe továbbinduló EuRegio vonat (9451) Hegyeshalomból 14 perccel korábban indul, Mosonmagyaróvár állomáson átszállást biztosítva a 261-es Railjetre. Mosonmagyaróvárról 1 perccel korábban megy tovább, utána változatlan marad a menetrendje.

  • A délutáni, esti G10-es vonatok (9304, 9314, 9308) 1 perccel később érkeznek Győrbe.

11-es számú Győr―Veszprém vonal:

A Veszprémből Győrbe 5:05-kor induló vonat (39519) Veszprémből 2 perccel korábban, 5:03-kor indul.

Fotó: Kisalföld-archívum

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában