426 év

2024.04.03. 21:30

Szentmisével emlékeztek Győr visszafoglalására - fotók

Négyszázhuszonhat éve március március utolsó napjaiban foglalta vissza a Pálffy és Schwarzenberg vezette sereg Győr várát. A történelmi eseményre hálaadó Szentmisével elékeztek meg a Szent Ignác Bencés Templomban.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

A források a mai napig vitatják, hogy 1598-ben március 28. vagy március 29. volt a győri vár visszafoglalásának pontos dátuma. Az viszont biztos, hogy március végén egy éjszaka Adolf von Schwarzenberg és Pálffy Miklós csapatai megrohamozták a török kézen lévő győri várat. A visszafoglalási kísérletet egy új fegyver a petárda tette lehetővé. Egy évvel később Tata bevételénél már sikerrel alkalmazták ezt a kapuk berobbantásához és a győri ütközetben is komoly erőt képviselt. A harcok során körülbelül 400-an adták életüket a vár visszafoglalásáért. Értük és a csata minden résztvevőjéért hálaadó Szentmisét rendeztek Győrben a Szent Ignác Bencés Templomban. A méltó megemlékezést a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Nyugatmagyar Székkapitánysága szervezte. 

– Felajánljuk ezt a szentmisét a Győrnél elesett hősökért és minden hősért, aki hazánkért adta életét vagy szenvedett. – fogalmazott a misét koncelebráló dr. Pápai Lajos emeritus megyéspüspök. - Amikor egyházunk és országunk jövőjéért aggódunk, tudatosítanunk kell hogy ez rajtunk is múlik. A fiatalok elé olyan példaképeknek állnia, akiből az ragyog, hogy Krisztus él.

A pontos évforduló idén nagyhétre esett, ezért hogy a hősöknek szentmise keretében adhassanak tiszteletet, a szervezők néhány nappal későbbre tették az ünneplést.

A megemlékezésen beszédet mondott dr. Pergel Elza alpolgármester, aki hangsúlyozta a török megszállás alatt falvak néptelenedtek el és számtalanul ontották a magyar vért. 

- Szerencsésnek mondhatjuk magunkat mert városunknak ebből a szörnyű igából mindössze négy év jutott. A visszafoglalás Európai mértékkel mért fontossága megkérdőjelezhetetlen. Büszkeség és örömteli kötelesség visszagondolni őseinkre. Tartozunk ezzel az önfeláldozóknak, akinek nevét ismerjük és azoknak is akik név nélkül adták életüket az ország megvédésért.

Az ünnepség során két, több, mint 400 éves dicsőítő éneket adott elő a Győrújbaráti Dalkör, valamint Gróf Eszterházy György is tiszteletét tette a főnemesi rendek képviseletében. Részt vettek a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrsége, valamint az Európai Uniós Nemzetőrség, a Történelmi Vitézi Rend Nyugatmagyar Székkapitánysága és a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület dísz viseletben tisztelgő tagjai is. 

A Szentmise után az egybegyűltek a Dunakapu térre vonultak, ahol koszorúzás és gyertyagyújtás tisztelegtek a győri hősök előtt, Pálffy és Schwarzenberg tábornok szobránál. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában