Közlekedés

2024.04.02. 15:42

P+R, B+R parkolók a vasútállomásnál Mosonmagyaróváron

Főként hétköznapokon autók tucatjai állnak a Vasutas utcában, néha akár szabálytalanul is, nehezítve az ott lakók, arra járók közlekedését. Van megoldás a helyzet rendezésére?

Mészely Réka

– Áldatlan állapotok uralkodnak a mosonmagyaróvári Vasutas utcában. Gyakran a hulladékszállító kocsi sem tud bejönni a sokszor szabálytalanul parkoló autók miatt, de az is előfordult, hogy a kapunk előtt álltak meg – panaszolta egy Vasutas utcai lakó a Kisalföldnek. 

A mosonmagyaróvári vasútállomásnál a járművek parkolása is gyakran okoz fejfájást.  Fotó: Kerekes István

Magunk is gyakran tapasztaljuk, ha vonattal kell utaznunk vagy éppen a Vasutas utcában van dolgunk, hogy egymás hegyén-hátán állnak az autók, nehéz parkolóhelyet találni, szabályosan megállni. Az utca útburkolata is kívánnivalót hagy maga után. 

A témában megkerestük a tulajdonost, a MÁV-ot. Érdeklődésünkre azt válaszolták, hogy a vasúttársaság tervei között szerepel Mosonmagyaróvár vasútállomásán új P+R, B+R parkoló létesítése, de ennek tervezése és kivitelezése csak forrás rendelkezésre állása esetén indulhat el. 

Ugyan a terület a vasúttársaságé, a mosonmagyaróváriakat érintik az ott gyakran kialakuló kaotikus állapotok. A probléma kapcsán felkerestük Árvay István mosonmagyar­óvári polgármestert is.

 – Magunk is látjuk, hogy megoldást kellene találni a vasútállomás környezetére, hiszen ez a város egyik kapuja. Az önkormányzat nyitott arra, hogy a területet átvegye, és azon a szükséges fejlesztéseket elvégezze. Már többször kezdeményeztük ezt a MÁV-nál, azonban süket fülekre találtunk. A Vasutas utcát el kell választani a MÁV területétől, hogy azt lakóutcaként használni lehessen – vélekedett a városvezető. 

A polgármester arra is rámutatott, hogy a vasútállomás előtti zöldterületet már az önkormányzat gondozza, holott a Hild tér sem városi terület. Az állomás körüli burkolt felületek, valamint a belső úthálózat is felújításra szorul, csakúgy, mint az utcabútorok, tehát valóban észszerű és célszerű lenne a MÁV részéről a terület ingyenes önkormányzati tulajdonba adása – jegyezte meg Árvay István. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában