1 százalék

2024.04.10. 08:58

Civileket támogató adóforintok – Sok szervezetnél a működés függ a beérkező pénztől

Kicsit több mint egy hónapig lehet még rendelkezni az adó 1 százalékokról. Az elmúlt évben a Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezetek közül a legtöbben az Emberek az Állatokért Alapítvány munkáját segítették.

Dániel Viktória

A képen Solymosi Mónika, a Győri Állatmenhely munkatársa és a négyéves Guszti. A szervezet működéséhez szükséges összeg 65–70 százalékát a felajánlott adó 1 százalék fedezi.

Fotó: Rákóczy Ádám

Május 18-ig lehet rendelkezni az adó 1+1 százalékokról. Tavaly több mint 570 millió forinton osztozott 1593 szervezet Győr-­Moson-Sopronban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatásai alapján tavaly 68.441 adózó döntött úgy, hogy térségben működő szervezet munkáját segíti. Erre idén is van lehetőség, mivel több nagy civil szervezet éves működése ezeken a felajánlásokon múlik. Az 1+1 százalékról ugyanazon a felületen lehet rendelkezni, ahol az szja-bevallási tervezetet is látják az adózók. Papíralapon is lehet nyilatkozni.

Kicsit több mint egy hónapig lehet még rendelkezni az adó 1 százalékokról. Az elmúlt évben a Győr-Moson-Sopron vármegyei szervezetek közül a legtöbben az Emberek az Állatokért Alapítvány munkáját segítették. 

Kétszáz árva 

Az összesen 5815 felajánló mintegy 47 millió forintot adományozott a hontalan állatok megsegítésére. Nagy Péter, a Győri Állatmenhelyként is ismert civil szervezet kuratóriumi tagja lapunk kérdésére elmondta: éves működésük ezektől a felajánlásoktól függ. 
– Az adó 1 százalékokból beérkező összeg teszi ki az éves működési keretünk 65–70 százalékát. Enélkül nem tudnánk folytatni a munkánkat – mondta Nagy Péter. 
A győri a régió legnagyobb és a vármegye egyetlen hivatalos állatmenhelye, amely 1994 óta működik, és kétszáznál is több árvát látnak el napi szinten. 
– A működési költségek, mint a rezsi és az orvosi ellátás mellett minden évben igyekszünk valamilyen energetikai fejlesztést elvégezni, hogy ezzel is csökkentsük a kiadásainkat. A helyiségek és kennelek nagy igénybevétele miatt rendszeresen szükség van karbantartásra, amit szintén ebből fedezünk. 

Lurkók és mentők 

Tavaly a Győri Kórházért Alapítvány kapta a második legtöbb támogatást, a harmadik legmagasabb összegű felajánlás a Noé Állatvédő Alapítványhoz került. Emellett jelentős összegnek örülhetett a Győri Puha Praclik Egyesület, a Lurkó Győri Kórház Gyermekosztályért Alapítvány és a Kapuvári Mentők Egyesülete is. 

Együtt kerekezhetnek 

Az ikrényi székhelyű Tan­dem-Szem Egyesület látássérültek kerékpározását, sportolását segíti hosszú évek óta, emellett számos érzékenyítő programot is tartanak. Idén nagy célt tűztek ki maguk elé: el szeretnének kerékpározni a párizsi paralimpia megnyitójára. 
– Fel szeretnénk hívni a figyelmet a parasportolók eredményeire, valamint arra, hogy a fogyatékkal élőknek is szükségük van értékes szabadidős lehetőségekre – mondta el Pálmai-Matis Monika, az egyesület egyik elnöke. – Az ezzel járó költségekben lenne hatalmas segítség az adó 1 százalék felajánlás. Az éves működésünk során az adományokból javíttatjuk az egyesületi tandemkerékpárokat, amelyeknek köszönhetően látók és látássérültek együtt kerékpározhatnak, valamint túrákat is szoktunk szervezni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában