Parkolók vagy természet?

2024.03.09. 16:17

Utánajártunk: küzdelem két, majdnem százéves hársfáért Győrben

Két, majdnem százéves hársfáért küzd Ölveczky Gyöngyi olvasónk. Utánajártunk.

Gyurina Zsolt

Ha egy fát közterületen megrongálnak, megmérgezik, kivágják vagy gyökereit átvágják, megsebzik, akkor ismeretlen tettes ellen a rendőrségen lehetne feljelentést tenni. Esetünkben azonban egy társasház udvaráról, vagyis nem közterületről van szó. 

utánajártunk
Ölveczky Gyöngyi és a két megsebzett fa közül az egyik. Háromzsáknyi gyökeret szedtek ki a térkövezéskor. Fotó: Gyurina Zsolt

- Nyolcvan éves vagyok, már régóta élek Győrben, az Árpád út 18 alatt. A szóban forgó két hársfa már 1948-ban itt állt a társasház udvarán. Pontosan emlékszem rá, akkor költöztünk ide a családommal, én négy éves voltam. Azóta még nagyobbak lettek, dúsak, tele élettel, tavasztól ősz végéig öntik az oxigént. Sajnos most folyamatos támadásnak vannak kitéve, félek, hogy elveszítjük mindkettőt - kezdte történetét  Ölveczky Gyöngyi. Mint olvasónk vázolta, a 15 lakásos társasház udvara térkövezett, rajta autók parkolnak, négy garázs is található az udvarban. A fák gyökerei egyes helyeken, közel a törzshöz felnyomták a térkövet, azt javítani kell. Ez viszont úgy történt meg, hogy a két hársfa alól három nagy zsáknyi gyökeret vágtak ki. Ez bizony óhatatlanul ez a gyökérzet megsérülésével és legrosszabb esetben a fák lassú halálával járhat. Korábban már volt rá példa, hogy az egyik fa lombkoronájának egy része elszáradt, amikor gyökereiből kiszedtek. Olvasónk elmondta: úgy tudja, ahhoz, hogy bárki a fához nyúljon, a társasház lakóinak beleegyezése kell, de erről ebben az esetben nincs tudomása. A helyzetet látva ő szólt a közös képviselőnek, hogy ne bántsák a gyökereket, de hiába. - A társasház magántulajdon, mást nem tehetek, mint a közös képviselet felettes szervéhez fordultam, és bízom benne, szeretett hársfáink megmaradnak még hosszú évekig - fejezte be olvasónk.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában