Erős szél

2024.02.03. 07:18

Vihar pusztított a szanyi temetőben

Vihar pusztított a közelmúltban Szany egyik temetőjében és tíz síremléket ledöntött az erős szél. Némelyiket már helyreállították, de aki igényli, annak az önkormányzat segít a szervezésben és az intézkedésben.

Cs. Kovács Attila

A helyieket elszomorította az eset. Varga Béláné (balról) és Mészáros Vencelné is azt tudakolták Funtek Jánostól, hogy mi a teendő ilyenkor. Fotó: Cs. Kovács Attila

Szélvihar söpört végig egy hete pénteken a szanyi, Dózsa utcai temetőn. Legalább tíz síremléket ledöntött, köztük egészen értékeseket is. Az önkormányzat próbál segíteni, de a helyreállítás a hozzátartozók feladata lesz. Funtek János jegyző elmondta: felmérik a temetőket és a régi, balesetveszélyes sírkövek tulajdonosait megkérik, hogy előzzék meg a bajt. 

– Jól láthatóan egy sávban pusztított az erős szél, abban döntötte le a síremlékeket. A temető közelében egy ház tetejét is megrongálta, leszedte a cserepeket – tudtuk meg Funtek Jánostól. – Pénteken éjjel tizenegy, fél tizenkettő tájban érte a falut a vihar, szakadó esővel. Másnap aztán értesültünk a sírokról is. Az első napokban tartotta magát a szóbeszéd, hogy szándékos rongálás történhetett, de nyilvánvaló, hogy nem erről van szó. A kápolna északi oldalán vonult át a szél és ment tovább. A másik temetőnkben, a Széchenyi utcaiban csak kisebb károkat okozott az időjárás. 

A jegyző kifejtette: az önkormányzat rendelkezik nyilvántartással, minden sírnak ismerik a gondozóját. A sírkertek fenntartója az önkormányzat, a hozzátartozókkal együttműködve átvizsgálják a köveket és a jól láthatóan balesetveszélyesekkel kapcsolatban intézkednek. 

– A lejárt sírok meghosszabbításáról értesítjük az érintett rokonokat, 6250 forintot kell fizetni huszonöt évre. A meg nem váltott, évek vagy évtizedek óta gondozatlan, veszélyes sírokat sorban felszámoljuk. Természetesen a község neves személyiségeinek sírját nem bántjuk, például a kápolna mellett nyugszik Németh Gyula plébános, kanonok, Berki Zoltán Béla plébános, Ladányi József kántor-tanító, Birócsák György gyógyszerész – fogalmazott Funtek János. Hozzátette: szerencsére vannak olyan önkéntesek, asszonyok, akik gondozzák az elhagyott sírokat is. 

A vihar által okozott károkkal kapcsolatban még megjegyezte: rövid ideig várnak, hogy a hozzátartozók intézkednek-e a helyreállításról. Amelyik sírnál nem látnak mozgást, ott az önkormányzat teszi meg a szükséges lépéseket. 

– Ha valaki igényli, természetesen segítünk a szervezésben, a javítás intézésében is – mondta Funtek János. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában