Vallás

2024.02.14. 21:31

Csaba testvér misézett Egyeden - "Imádkozzanak értünk, hogy megaradhassunk Erdélyben" - fotók

Böjte Csaba ferences szerzetes mutatott be szentmisét szerda este Egyeden. Az Erdélyben gyermekotthonokat működtető Csaba testvér az egyedi dalkör tavaly szeptemberi látogatását viszonozta, amikor a gyergyószárhegyi intézmény évnyitó ünnepségén vett részt a dalárda.

Cs. Kovács Attila

Böjte atyát Varga Gábor egyedi plébániai kormányzó köszöntötte a szentmise előtt. A szertartás alatt Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök és Henczel Szabolcs szanyi plébános tartott szentgyónást. A templom zsúfolásig megtelt, pótszékek és "állóhelyek" is voltak.

Böjte Csaba szentbeszédében a megbocsátás fontosságát hangsúlyozta. Tapasztalataiból vett példákkal világított rá, hogy a megbocsátás mindig a célravezető és helyes viselkedés.

Láthatjuk, hogy az emberekben igény van igazságosságra. Jézus Krisztus is nagyon nagyra tartja az igazságosságot, a méltányosságot. 

- Az igazságosság. Azt gondolom, nagyböjtben különösképpen az Istennek az igazságosságára kell figyelnünk. Ezért kell térdre borulnak és alázatot, bűnbánatot tanúsítanunk. Olyan jó dolog látni azt, hogy Isten nem bosszúálló. A tékozló fiú talpra állt, elment és az Atya megbocsátott. Mit jelent a megtérés, a bűnbánat tartás?

- A keresztény ember tudatában van a bűn súlyának, de az a jó, hogy Jézus Krisztus megváltásának jóvoltából lehetőségünk van talpra állni, mennyei Atyánk elé állni és bűnbánó szívvel bocsánatot kérni. és Isten készséges a megbocsátásban, az újrakezdésben. Nézzünk szembe a hibáinkkal, ne seperjük a szőnyeg alá. Őszintén végezzük el az elégtételt. Segítsünk egymásnak talpra állni. A legnagyobb jó, amit tehetsz a férjeddel, feleségeddel, szomszédoddal, ha segítesz neki talpra állni. Figyelmeztessük egymást, lelkesítsük egymást. Kicsik vagyunk, egy marék porból teremtett az Isten. Ne akarjuk eljátszani a szentet! Botladozzunk! Emberek vagyunk, zarándokok, az örök élet zarándokai.

A bűnnel a legnagyobb rosszat magunknak tesszük és okozunk fájdalmat. Jézus Krisztus nem azt akarja, hogy szenvedjünk, hanem azokat az örömöket, amiket nagylelkűen felkínál nekünk, azokhoz felnőjünk és el tudjuk fogadni. Nekünk az a dolgunk, hogy segítsünk egymásnak felnőni az örömhöz, az élethez, a fényhez.

- Hiszek a kiengesztelődésben, a bűnbánatban, az újrakezdésben. Jézus Krisztus nem azért halt meg a kereszten, mert nem hisz bennünk. Sokszor kérdezik, hogy mire alapozzuk a hitünket? Karácsony éjszakáján az Isten emberré lett. Miért? Mert bízott és hitt bennünk. Húsvét hajnalán feltámadt és szembement az emmausi tanítványokkal. Miért? Látja jól, hogy milyen törékeny az ember, a hitünk, a kitartásunk, a becsületünk. De ennek ellenére hiszi azt, hogy képesek vagyunk megtanulni a szeretet parancsát. Ha botladozva is, de képesek vagyunk felnőni oda, hogy valóban jó testvérekként szeretetben, békében együtt éljünk. Ez az isteni hit, a jézus krisztusi hit, ami összegyűjt bennünket ebbe a templomba. Katolikusokat, reformátusokat, evangélikusokat, mindannyiunkat. Ez a mi közös hitünk. Jézus Krisztus hisz az emberségben. Én nem hiszek egy olyan istenben, aki lehetetlen feladatot adott volna elém. Nem hiszek egy olyan istenben, aki utópiát kerget mindannyiunkkal. Bíznunk kell egymásban! És ha elestünk, egymástól bocsánatot kérve, bűnbánatot tartva álljunk talpra!

Biztos, hogy mindannyiunkkal történnek olyan dolgok, amiknek nem szabadott volna megtörténnie. De ne hagyjuk, hogy a gonosz lélek legyőzzön bennünket! Akár önmagunknak is, de a szentgyónásban is adnak nekünk penitenciát. Azt látom, ha valaki időt és energiát a bűnbánatba be tud fektetni, úgy mindig élet fakad. Legegyszerűbb dolog egymásnak hátat fordítani. Adja az Isten, hogy a szent időt, a bűnbánat szent idejét kihasználva, kapcsolatainkat Istennel, egymással rendezni tudjuk!

A szentmise végén az egyedi dalkör nevében ajándékot adtak át Böjte atyának, egyedi mézet, egyedi pálinkát és rábaközi perecet. A Erdélyből Egyedre költözött Fazakas Sándor fafaragó pedig egy Szent Ferenc-szobrot adott át Csaba testvérnek. Ő válaszában azt mondta, kéri Istent, hogy ne szakadjon meg a kapcsolat Erdély és Egyed között. Mint mondta, bármikor szívesen látja a helyieket, a gyerekeket, diákokat. "Szeretnénk megmaradni Erdélyben, Dél-Erdélyben, imádkozzanak értünk, hogy ez sikerüljön is!"-kérte a híveket búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában