Tisztítás

2024.02.18. 14:22

70 ezer köbméter iszapot távolítanak el a Fertő tóból az osztrák oldalon

A Fertő osztrák oldalán idén április közepéig folytatódik a kotrás és a szivattyúzás. Összesen mintegy 70 ezer köbméter iszapot szeretnének eltávolítani a tóból.

Kisalföld.hu

Fotó: Seit Herbst 2023 laufen die Arbeiten

A tavaly ősszel megkezdett munka jelenleg az ütemterv szerint halad. Két nagy és négy kisebb készüléket használnak a tó körüli településeken – mondta Erich Gebhardt, a munkálatokat végző Seemanagement ügyvezető igazgatója az APA-nak adott interjújában, amelyről a burgenland.ORF.at is beszámolt.

Összesen 100 ezer köbméter iszapot akartak eltávolítani a tóból, két településen azonban nem lehetett az eredeti tervek szerint dolgozni, mert az ülepítő medencéket, amelyekbe az iszapot szállítják, még nem javították ki teljesen. A munka részeként az ülepítő tartályokban tárolt iszapot laboratóriumban megvizsgálják, és a hatóságokkal egyeztetve a mezőgazdaságban hasznosítják talajjavításra.

- A Seemanagement GmbH gondoskodik a nádról is, különösen a régi szálkás nádról, amely már nem vonzó a nádvágó számára és a csatornákat is karbantartják a nádasok között – hangsúlyozta az ügyvezető. Ezenkívül a Nyulas (Jois) melletti nádasban mintegy 5,2 kilométer hosszan tűzvédelmi útvonalat építettek ki januárban a tűzoltógyakorlat előtt. Jelenleg Rustnál folynak a munkálatok, ahol három kikötői létesítményből távolítják el az iszapot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában