Faluriport

2024.01.28. 13:05

Már az útra fókuszálhatnak - Energiatakarékos megoldásokkal élték túl az előző éveket Győrújbaráton

Mi valósult meg az elmúlt évi tervekből és min kell még dolgozni? – erről kérdeztük Kóbor Attilát, Győrújbarát polgármesterét.

Barki Andrea

A felújított volt rendőrségi épületet már bérbe is adta az önkormányzat – mutatta Kóbor Attila polgármester. Fotó: Csapó Balázs

– Milyennek értékeli az eltelt évet? – tettük fel a kérdést a település vezetőjének.

– Azt mondhatom, hogy gazdaságilag viszonylag jól átvészeltük. Ez annak is köszönhető, hogy 2022-ben, amikor először jöttek az energiával kapcsolatos problémák, az összes épületünket átvizsgáltuk. Megnéztük, hol lehet modernizálni, hogy kevesebbet kelljen fizetni az energiáért. Szerencsére nem kellett egy épületünket sem bezárni. Modernebb gázkazánokat szereztünk be, érzékelőket szereltettünk fel, amelyek takarékosabb fűtést eredményeztek. A polgármesteri hivatalban az égőket energiatakarékos LED-ekre cseréltük.

A hivatal épületén vannak napelemek, ezért tavaly hűtő-fűtő légkondicionáló készülékeket tetettünk. Napközben ezzel tudtuk fűteni az épületet, később kellett elindítani csak a gázkazánokat. Tavaly óta abban az épületben, amelyben az óvodakonyha is működik, napelemek által megtermelt energiát használunk. Az épületeinket korszerűsítjük. A régi rendőrségi épületet ki is adtuk már. Az Óvoda utcában két önkormányzati lakást újítunk fel, ezekbe orvosok költözhetnek majd – mondta el Kóbor Attila.

A felújított volt rendőrségi épületet már bérbe is adta az önkormányzat – mutatta Kóbor Attila polgármester. Fotó: Csapó Balázs
Fotó: Csapó Balázs

– Az adatok szerint a település még mindig népszerű, sokan költöznek ide. Milyen problémákkal kell szembenéznie az önkormányzatnak?

– Azt mondhatjuk, hogy hirtelen nőtt meg a lakosság száma. Jelenleg mintegy nyolc és fél ezer állandó lakosunk van, de legalább ötszázan, akik életvitelszerűen itt élnek, nincsenek állandó lakcímre bejelentkezve. A közintézményeinkkel ki kell szolgálni a gyarapodó népességet. Bár az iskola nem az önkormányzaté, igyekezünk mindenben segíteni. Ha minden jól megy, a tavaszi szünetben az iskolaudvart fel tudjuk újítani. Ehhez az anyagiak egy részét a szülők összegyűjtötték, a hiányzó összeget az önkormányzat pótolja. Az épület bővítésében is szeretnénk segíteni.

– Sokan panaszkodnak az utak állapotára. Mennyire lehet a felújítási igényekkel lépést tartani?

– A Covid alatt és az energiaválság miatt a település, az intézmények működtetése volt a legfontosabb feladat. Most már az utakra is nagyobb figyelmet tudunk fordítani. A település domborzati viszonyai miatt nem tudunk új, széles utakat építeni. Az apró javítgatások helyett véleményem szerint le kell önteni az egészet aszfalttal. Ugyanakkor azok az utak, amelyeken a buszok közlekednek, nem önkormányzati fenntartásúak. Folyamatosan egyeztetünk velük. A felújítás tervei elkészültek, a kivitelezésre várunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában