Bérvita

2024.01.29. 11:31

Ismét sztrájkolnak a buszvezetők - Győr-Moson-Sopronban sok autós ajánl fuvart + Friss infók

Kétnapos figyelmeztető sztrájkot tartanak vasárnap óta ismét az autóbusz vezetők. Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) 2024-re egységesen minden munkavállaló számára havi 90 000 forint bérfejlesztést követel a Volánbusznál. Mivel a munkáltató a SZAKSZ bérkövetelését visszautasította, annak mértékét teljesíthetetlennek tartotta, a SZAKSZ január 28-29-re kétnapos sztrájkot hirdetett.

Barki Andrea

Fotó: Rákóczy Ádám

14:45 - Magas a sztrájk támogatottsága a dolgozók körében

Gerencsér Attila, a AZAKSZ GYőr-Moson-Sopron megyei alapszervezetének elnöke lapunk kérésére elmondta, hogy 80-85 százalékos a jelenlegi sztrájk támogatottsága a vármegyében, ami 20-25 százalékkel több, mint decemberben. Arra a kérdésre, hogy ennek mi lehet az oka, a helyi szakszervezeti vezető azt mondta, hogy egyrészt a kormány bejelentette a márciustól érvénybe lépő utazási kedvezményeket, nekik meg azt mondják, hogy a bérfejlesztésre nincs pénz. A másik ok pedig az is lehet, hogy a felajánlott hároméves megállapodás egy gazdaságilag stabilabb világban sem lenne jó, nem hogy akkor, amikor az infláció magas. Egy éves megállapodás lenne elfogadható.

14:30 - Kedden délben a VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatósága tájékoztatta lapunkat, hogy vasárnap a 26.737 menetrend szerinti helyközi járat 13,56 százaléka, 3.626 járat nem közlekedett a sztrájk miatt országszerte. A hétfői járatkimaradásokról kedden tudnak tájékoztatást adni. A vármegyei adatokról kérésünk ellenére sem kaptunk tájékoztatást.

A győri autóbusz pályaudvaron kora délután nem látszott igazán a sztrájk miatti aggodalom. Több buszon jelezte a felirat, hogy utasokat nem szállít, de a tér tele volt járművekkel. A csúcsidőben, amikor a diákok többsége indul haza az iskola után, türelmesen várakoztak, bár talán kevesebben a szokottnál. Mint az előző sztrájk idején is, sokan a kiszámíthatatlan autóbusz járatok helyett gépkocsival oldották meg a közlekedést. A megkérdezett utasok egy része arról számolt be, hogy reggel sem volt gondja az utazással, mert indultak a vidéki járatok Győrbe. Volt, aki egy órával korábban ment ki a buszmegállóhoz mint a megszokott időpontja, hogy valamikor csak feljut egy buszra. Meglepetésükre több helyen teljesen pontosan megjelentek még néha azok a buszok is, amelyeket az információs oldalon nem jeleztek. Mint a korábbi alkalommal, most is voltak megértő tanárok, akik korábban engedték el a diákokat az óráról, hogy a távolabbi településekre biztosan haza tudjanak jutni akkor is, ha kimarad valamelyik járat.

Korábban írtuk:

A MÁV–Volán-csoport vezetése közleményében leszögezte, hogy az idén már két alkalommal, január 16-án és január 23-án is tárgyalóasztalhoz ült az érdekképviseletekkel. A tulajdonosi ajánlat szerint a 2024-2026-os, hároméves bérfejlesztési ciklus alatt a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal növekedne, míg az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal nőne a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbére. Ez átlagosan 16,8 százalékos, a Volánbusz autóbusz-vezetői esetében 20,5 százalékos béremelést jelentene már az idei esztendőben.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke nyílt levelet intézett Lázár János Építési és Közlekedési miniszterhez, amelyben jelezte, hogy vasárnap, a jelmezes főpróbának” tekintett, úgymond figyelmeztető sztrájk mintegy 4000 járat kimaradásával járt, ám a hétfőn 26 000 járat maradhat ki. Ezért a megállapodást sürgette.

A közösségi oldalakon vasárnap már több Győr környéki autós felajánlotta, hogy a bizonytalan közlekedési helyzet miatt, szívesen elvisz magával utasokat. Gönyűn az első felajánlást hamar többen is követték, hogy mindenki biztonságosan érhessen be a munkába. Más közösségi oldalakon arról is beszámoltak, hogy hajnalban három kimaradó járat lett volna a lakóhelyük és a munkahelyük között, ám mindhárom probléma nélkül közlekedett, mindenki odaért a munkahelyre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában