Alzheimer Cafe

2024.01.17. 20:44

Előadás az életvégi gondozásról Sopronban

Az életvégi gondozás volt az Alzheimer Cafe idei első témája, melyről Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója tartott előadást. Dr. Sütő Teréz, a rendezvény szervezője minden hónapban olyan érdekes és tanulságos témákat vet fel a hallgatóságnak, amelyek a demenciával és Alzheimerrel élők nehézségeire és annak kezelésére hívja fel a figyelmet.

Varga Henrietta

Farkas Andrea előadásában érdekes és hasznos információkat osztott meg az életvégi gondozással kapcsolatban Fotó: Szalay Károly

Az Idősek Európai Háza Alapítványának elnöke elmondta, hogy a most megrendezett eseményen is az Alczheimer-kórhoz, a demenciához hasonló tabutémát beszéltek át, hiszen az idős és életvégi gondozásról az emberek nem szívesen beszélnek, de fontos, hogy tudjanak róla. Hozzátette, hogy a következő hónapok témái között az oltások szerepe a védekezésben, valamint a baleseti megelőzés, illetve elsősegélynyújtás lehetőségei szerepelnek majd.

- Az élet végének azt az időszakot tekintjük, ami a várható élettartam utolsó két éve és ami, szociológiai szempontból is egy sérülékeny időszak. Ilyenkor van az embereknek a legtöbb egészségügyi problémája, ilyenkor szorulnak leginkább egészségügyi gondozásra. Az előadással a szociális ellátásokra szerettük volna felhívni a figyelmet. Ennek ismeretében fel lehet készülni, hogy milyen lehetőségek vannak, és milyen segítség van a városban, ahhoz hogy ezt a rendkívül nehéz időszakot a családok a lehető legkönnyebben vészelhessék át - foglalta össze lapunknak Farkas Andrea.

A rendezvényen jelen volt Filep Márk önkormányzati képviselő is, aki kiemelte, hogy az Alzcheimer Cafe Sopronban kiemelt társadalmi szerepet játszik abban, hogy felhívja erre a nagyon fontos betegségre és tünetegyüttesre a figyelmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában