Ingyenes védelem

2023.12.18. 08:20

Több mint háromezren kérték a HPV elleni oltást Győr-Moson-Sopronban

3104-en igényelték az iskolákban az ingyenes humán papillomavírus elleni oltást. Lányok és fiúk közel egyenlő arányban. A hetedik osztályos diákok szülei kérhetik gyermeküknek a HPV elleni védőoltást. A vakcina akkor a leghatékonyabb, ha a beadása 12–13 éves korban, a szexuális élet megkezdése előtt történik.

Dániel Viktória

Az eddigi vizsgálatok alapján a vakcina legalább tíz évig magas fokú védettséget nyújt, de várhatóan jóval tovább is tarthat. Fotó: MW-archívum

  • Az idei tanévben Győr-Moson-Sopronban 3104 fiatal kérte a HPV elleni védőoltást.
  • Az igénylők 52,2 százaléka lány. 

Luca győri diák, ő is idén kapta meg az oltást. – Édesanyámmal beszéltük meg, hogy hasznos lenne beadatni, mert súlyos betegség ellen nyújt védelmet. Sok barátnőm szintén kérte az oltást és néhány fiú is. Maga a szúrás csak egy kicsit fájt, nagyon gyorsan ment az egész.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai alapján ez közel azonos a tavalyi adatokkal. Több mint 99 százaléka ténylegesen meg is kapja a védőoltást. Ha az illető még nem töltötte be a 15 éves kort, a védettség kialakulásához 2 oltásra van szükség, 6 hónap különbséggel.

Tizenöt éves vagy idősebb tanulók oltásához 3 adag szükséges. Az első 2 részoltás között két hónapnak, a második oltás után pedig 3 hónapnak kell eltelnie a következő dózis beadásáig.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kérdésünkre közölte: az eddigi vizsgálatok alapján a vakcinát megkapók legalább tíz évig magas fokú védettséget élvezhetnek, de várhatóan jóval tovább is tart. A hosszú távú védettséggel kapcsolatban jelenleg is folyamatban vannak a vizsgálatok. Emlékeztető oltás szükségességét még nem állapították meg, ám, ha újraoltásra lenne szükség évek múlva, arról a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ értesíteni fogja az érintetteket.

A 25 év feletti nők számára azonban akkor is javasolt a rendszeres méhnyakrákszűrés, ha megkapták a védőoltást. A vakcina ugyanis azon HPV-típusok ellen véd, amelyek körülbelül a méhnyakrák- esetek 90 százalékát okozzák, de léteznek más magas kockázatú, rákkeltő hatású típusok, amelyek ellen az oltás nem, vagy csak kevésbé nyújt védelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában