Közlekedés

2023.12.09. 10:39

Sózásra gyűl az éji vad

A Magyar Közút Nonprofit Zrt a közösségi oldalán megosztott kameraképpel hívta fel a figyelmét az autósoknak, hogy a sózás esetenként vonzhatja az őzeket, szarvasokat.

Bella Violetta

A csütörtök hajnalban készült a felvételen jól látszik, ahogyan szarvasok és borjaik az úton állva csemegéznek, ahogyan a közút arról beszámolt, nagyjából két órán át. A síkos időre való tekintettel, a héten tizennégymillió kiló útszóró sót juttattak az utakra, így másutt is előfordulhatnak hasonló vadcsoportosulások - különösen éjszaka. 

Percze Sándor tényői vadász azt mondja, nem csoda ha az ösztön odacsalja az állatot. - Ilyenkor télen nem nagyon férnek hozzá zöldhöz, a természetes táplálék forrás leszűkül és a sóban van egy csomó nyomelem, amire szükségük van. Az erdőgazdálkodók ezért helyeznek ki sózókat, nyalósót, de az útra szórt síkosság ellenit sem vetik meg. Kint alszanak a szabadban, ez pedig óriási energiafelhasználást, jelent, nekik minden fontos, amivel fűteni tudják magukat. 

A közút posztjában hozzátette az esethez, hogy bár az útra szórt só emberi fogyasztásra alkalmatlan, de természetes anyag és a szarvasokra nem káros. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában