Közeleg a pályaválasztás

2023.12.05. 10:39

Pályaválasztási szülői értekezletet tartottak a Sopronban

Idén első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a Rendhagyó pályaválasztási szülői értekezletet Sopronban.

Varga Henrietta

A rendhagyó szülői értekezletet a Handler iskola tanulóinak műsora színesítette

Fotó: Szalay Károly

Célja, hogy az eddig átadott és megismert pályaválasztási információkat egy csokorba szedve, a pályaválasztás előtt álló tanulók szüleit segítsék abban, hogy megalapozott döntést hozhassanak gyermekeik továbbtanulását illetően. A Soproni Szakképzési Centrum feladata a beiskolázás előkészítése, a pályaválasztás előtt álló tanulók és szüleik informálása a szakképzési oktatási rendszerről és lehetőségeiről.

- Szeptember vége óta számos pályaválasztási rendezvényt tartottunk. Voltak iskolai nyílt napok, tájékoztató rendezvények és kihelyezett programok az általános iskolákban. Pályaválasztási rendezvényeink sorát az általános iskoláknak, a nyolcadik évfolyamok osztályfőnökeinek és pályaválasztási felelőseinek tartott konzultációval nyitottuk, majd ezt követték az iskolai nyílt napok. Ebben a programsorozatban szerepelt a „Szakmák délelőttje”, amelyen idén közel 3000 tanuló és kísérőik vettek részt - mondta el Kuntár Csaba a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az eseményen Farkas Ciprián polgármester is köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy nagyon fontos a szülők és diákok támogatása a pályaválasztásban. A rendezvényen szó volt arról is, hogy kinek és miért érdemes a technikumi vagy a szakképző iskolai képzéseit választania, mit jelent az ágazati képzés, mit takar a duális képzés, miben rejlik a megújult szakképzési rendszer rugalmassága, milyen átjárhatósági lehetőségek vannak az iskolatípusok, illetve képzések között, ki kaphat szakképzési ösztöndíjat, kinek ajánlják az okleveles technikusképzést és milyen utak vezetnek a felsőoktatásba.
Az általános tájékoztatót követően a Soproni Szakképzési Centrum nyolc szakképző intézménye egy-egy kiállítói standnál várta az érdeklődő szülőket és tanulókat, ahol célirányosan tehették fel kérdéseiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában