A híd összeköt

2023.12.04. 06:50

Épül a gyalogoshíd a határ felett: Dunakilitit és Doborgazt köti össze majd

Végtelenül örülünk annak, hogy gyalogos- és kerékpároshíd épül a Duna fölött, ami összeköt minket Doborgazzal – emelte ki Kovács Andorné dunakiliti polgármester, akivel a helyszínen a szlovák–magyar közös beruházás jelenlegi állását is megtekintettük.

Mészely Réka

A dunakilitiek is nagyon várják a híd elkészültét, igazi turisztikai látványosság lesz – emelte ki a munkaterületen Kovács Andorné dunakiliti polgármester. Fotó: Kerekes István

 Lapunk már többször beszámolt arról, hogy Szlovákia és Magyarország közös gyalogos- és kerékpároshíd építését tervezi a Duna fölött, így összekötve Dunakilitit és Doborgazt (Dobrohoš). A beruházás hosszabb ideig húzódott, aztán elkezdődött és most láthatóan halad előre. Ottjártunkkor éppen nem találkoztunk munkagépekkel, viszont a magyar oldalon állt már az öt hídpillér.

– A híd igazi turisztikai látványosság lesz, a helyiek is nagyon várják és örülünk neki – hangsúlyozta Kovács Andorné dunakiliti polgármester. Mint elmondta: magyar oldalon a hullámtéri részen dolgozik a magyar vállalkozás, szlovák beruházás pedig a meder és az ott lévő hullámtéri rész megépítése. 

Az Építési és Közlekedési Minisztériumnál is érdeklődtünk a fejlesztésről. Mint kiemelték: a „Dunakiliti–Dobrohošť (Doborgaz) közötti határ menti kapcsolat fejlesztése” elnevezésű projekt az Interreg Program keretében 2018. április 26-án nyert támogatást. A vezető kedvezményezett szerepét a Szlovák Vízügyi Igazgatóság tölti be, az Építési és Közlekedési Minisztérium a projekt magyar oldali kedvezményezetti partnere. 

A hídfő és az öt pillér terv szerinti magasságban elkészült, ahogy környezetükben a tereprendezés, a csatlakozó kerékpárút töltése is. Fotó: Kerekes István

Ennek keretében Dunakiliti és Doborgaz között egy, a kerékpárosok és gyalogosok közlekedésére szolgáló, közös szlovák–magyar híd, kapcsolódó ártéri hidak, valamint odavezető útkapcsolatok valósulnak meg mindkét oldalon. A Duna hazai oldalán a duzzasztómű és az ártéri híd közötti szakaszon közel 505 méter hosszban épül ki gyalogos- és kerékpárosút, az ártéri híd 5 nyílású, 128 méter összfesztávú, előre gyártott vasbeton hídgerendás műtárgy. 

A közös szlovák–magyar mederhíd közel 250 méter hosszú, 3 nyílású szerkezet, szélessége 4,9 méter lesz. A három nyílást egy kétpilonos, ferde kábeles tartószerkezet hidalja át, amelyhez mindkét oldalon csatlakoznak az ártéri hidak. 

A projekt magyar oldali létesítményeinek (ártéri híd és megközelítő út) megvalósítására az A-Híd Építő Zrt.-vel kötött a minisztérium vállalkozási szerződést. A februári munkaterület-átadást követően a kivitelezési munkák megkezdődtek és ütemterv szerint haladtak. A hídfő és az öt pillér terv szerinti magasságban elkészült, ahogy környezetükben a tereprendezés, a csatlakozó kerékpárút töltése is. A továbbiakban a hídgerendákat helyezik fel a mederhíddal közös 6-os pillér elkészülte után. 

A szlovák oldali létesítményekre (bal parti ártéri híd és hozzá vezető szakaszok) a Szlovák Vízügyi Igazgatóság egy szlovák kivitelezővel kötött vállalkozási szerződést. A tárca közlése szerint a munkák készültsége itt is hasonló. A beruházás részben az Interreg Programból valósul meg. A közös mederhíd finanszírozásán osztozik a magyar és a szlovák fél. A projekt teljes pénzügyi fedezetének biztosításáért az uniós forrást mindkét oldalról saját költségvetési forrás egészíti ki. 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium közlése szerint közös szlovák–magyar megrendelői cél, hogy a jövő évben új, kerékpárosok és gyalogosok közlekedésére szolgáló híddal bővüljön a szlovák–magyar határszakasz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában