Interaktívan az áldozattá válás ellen

2023.11.16. 13:23

Senki ne kerüljön bajba - Diákoknak tartanak előadást a rendőrök a Rábaközben

A rendőrség szervezésében interaktív prevenciós foglalkozásokat tartanak az iskolai szociális segítők Kapuváron és környékén a 7. osztályos tanulóknak.

Vámos Annamária

A 7. osztályos diákok rejtvények megoldásával tanultak az internet veszélyeiről. Fotó: Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ

Az első állomás a Mihályi Általános Iskola volt, ahol a rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójának közreműködésével játékos feladatokat oldottak meg a diákok a biztonságos internethasználattal és az iskolai zaklatás megelőzésével kapcsolatban. A program célja, hogy a gyerekek látókörébe kerüljenek az internethasználatból fakadó veszélyek, mivel akaratlanul is nagyon könnyen okozhatnak kárt maguknak és másoknak, illetve válhatnak áldozattá.

A szabadulószoba mintájára épülő prevenciós programban rejtvényeken keresztül rálátást kapnak a diákok a bűnmegelőzési lehetőségekre, az alkoholfogyasztás, az áldozattá válás, a zaklatás megelőzésére. – Csoportokat alkotva, együttműködve haladnak a játékban a gyerekek, és így tudják 2–3 óra alatt kiszabadítani Gordont, a plüsskutyust a bilincs fogságából – mondta el Buzáné Bors Zsuzsanna óvodai, iskolai szociális segítő, majd további tájékoztatást adott: – Szeretnénk eljuttatni a kapuvári térség összes iskolájába, ahol működik felső tagozat, valamint a középiskolai osztályokat is célozzuk, illetve megkeresésre szívesen máshova is visszük.

A 7. osztályos diákok rejtvények megoldásával tanultak az internet veszélyeiről. Fotó: Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ

Már a pedagógusok is jelezték, hogy szeretnék végigjátszani, és széles körű tudást szerezni az internet veszélyeiről. Varga András rendőr századossal, a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadójának felügyeletével a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociá­lis Szolgáltató Központ munkatársai bonyolítják le az interaktív társast. Mindannyian kiképzésen vettek részt, és bűncselekményeken keresztül hívják fel a figyelmet a fenyegetettségre.

– A Zala vármegyei kollégák fejlesztése alapján készült a játék, amiben a Büntető törvénykönyvet is felhasználva, példákat keresve ismerkednek a gyerekek a webes csalásokkal. Nem verseny jellegű, nem egymás ellen, hanem egymást segítve jutnak eredményre a csapatok. A közösségépítő társas közben gyakran feladat, hogy rendőr közreműködését is kell kérniük az előrejutáshoz – mondta el Varga András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában