Az ég felé emel

2023.11.11. 15:32

Novák Katalin köztársasági elnök jelentette be az emlékévet: a 800 éves bazilikát ünnepelték Szent Márton napján a Pannonhalmi Főapátságban - fotók

Szent Márton napja mindig különleges ünnep a róla elnevezett hegyen megalapított Pannonhalmi Főapátságban. De idén különleges jubileummal esett egybe az ünnep: 2024-ben lesz ugyanis nyolcszáz éve, hogy a ma is álló szerzetestemplomot helyreállították és ünnepélyesen felszentelték. A Szent Márton napi ünnepi misén egyházi és közjogi méltóságok vettek részt a szerzetesközösség és a bencés diákság mellett.

Bella Violetta

Hortobágyi T. Cirill főapát köszöntésében úgy fogalmazott: – Bazilikánk falain körben 12 gyertya ég, a templom születésnapi gyertyái, melyek a tizenkét apostolra is utalnak, és az apostolok társára Szent Márton püspökre. Mind arra emlékeztetnek, hogy az életünket adjuk oda testvéreinknek és az Úrnak! – mondta a főapát. – Megnyitjuk a Bazilika 800 emlékévet, melyben jövő Márton napig hálát adunk Istennek az 1224-ben felszentelt templomért.

A liturgiát Michael Wallace Banach pápai nuncius tartotta, aki kiemelte: A 996-ban alapított apátság Magyarország egyik legrégebbi történelmi műemléke. Ferenc pápa magyarországi képviselőjeként biztosította az összegyűlteket arról, hogy őszentsége figyelemmel kíséri a főapátság sorsát, személyesen imádkozik érte, és apostoli áldását küldi.

Szentbeszédében Szent Márton három ajándékáról beszélt: a békéről, az együttérzésről, és a bátorságról. Azt mondta, Szent Márton napja az kiengesztelődés és újrakezdés napja a hagyomány szerint, mindig ekkor rendezték az adósságokat, kezdtek új tanévet. Nem véletlen, hogy az első világháború végén a a szárazföldi és légi ellenségeskedés beszüntetésének határideje is a „tizenegyedik hónap tizenegyedik napja” volt. – A kereszt nélküli béke nem Jézus békéje, hanem egy megvásárolható, egy fröccsöntött béke. Mi is elő tudjuk állítani, ám nem lesz tartós. – utalt arra, amikor Jézus szavaira, miszerint, az ő békéje más, mint a világé.

Majd felidézve Szent Márton legendáját és a legenda nyomán készült El Greco festményt tért ki, az együttérzésre és a bátorságra. –Márton és a koldus megnyitják önmagukat a kegyelem mozdulatai számára. El Greco azt akarja, hogy ezt lássuk meg, ezt éljük át. Az együttérzés átalakító erejét akarja bemutatni… Isten férfiai és asszonyai bátran megteszik az első lépést – és ez a fontos: megtenni az első lépést, hogy kreatív módokat találjunk arra, hogy miként tehetünk közvetlenül tanúságot arról, hogy a Szeretet nem halt meg, hanem győzedelmeskedett minden akadály felett. Isten férfiai és asszonyai azért vállalják mindezt, mert megtapasztalták, hogy Jézusban maga Isten vállalt fel minket. Saját testét adta oda azért, hogy többé senki se érezze magát egyedül vagy elhagyottnak. És ez a mi hitünk szépsége: Isten úgy vállalja föl ezt a világot, hogy közülünk valóvá lett.

A liturgia és az áldozás után az ünnepi habitusukat letették a szerzetes közösség tagjai, és Hortobágyi T. Cirill főapát felkérte Novák Katalin köztársasági elnököt az emlékév megnyitására.

A köztársasági elnök asszony amellett hogy felidézte Ferenc pápa látogatását, a református Bibliaolvasó Kalauz szerinti napi igeszakasszal kezdte beszédét a prédikátor könyvének idézetével: „Megfontoltan járj, amikor Isten házába mégy!”

– Minden alkalommal örömmel tölt el ha Pannonhalmára jöhetek, a magyar királyság megszervezése még csak egy álom volt, amikor az első magyar bencés kolostor valósággá lett. A hegyre épült, a hegyre épült templom és iskola város messziről látható, viszonyítási pont, mely irányt mutat. Montecassino mellett Pannonhalma bencés kolostorai a keresztény Európa védőbástyái.

Beszédének történelmi kitekintésében kitért arra, hogy a tatárjárástól a pufajkásokig sokan próbálták, de nem tudták elpusztítani, ami máig reményt ad.

Több, mint ezeréves a monostor, nyolcszáz éves a bazilika és bő kétszáz éves az iskola. Magyarországnak szüksége van Pannonhalmára, a hegyre, mely az ég felé emel!

Idézve II. János Pál pápa monostori látogatásakor elhangzó mondatait, kiemelte, hogy az apátság gyökerei a kelet-nyugati egyházszakadás előttre nyúlnak vissza, amely kötelezi a bencés közösséget és feladatot ad. –Mondjunk hálát azért, hogy mi megerősödve és nem meggyöngülve állhatunk itt, az épülés és nem a leépülés tanúiként. Adjunk hálát azért hogy a 800 éves falak tiszteletet parancsolnak, önvizsgálatra késztetnek, és az imádság helyéül szolgálnak.

Ora et labora – szól a bencések jelmondata. Ha betartjuk a sorrendet és mindig az imádság van a munka előtt, akkor megtaláljuk a munkánk értelmét is! – fogalmazott a köztársasági elnök.

A bencés diákság számára a Szent Márton ünnep egy teljes tematikus hét, melynek keretén belül több programmal, például sütivásárral is jótékony célra gyűjtenek a fiatalok, idén a a református egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója javára, amely felnőtt és tini drogrehabilitációs központot üzemeltet Ráckeresztúron. Novák Katalin köztársasági elnök ezt hallva megsütötte ugyanazt a nagymamája receptje szerinti stanglit, amit elbúcsúzásként Ferenc pápának is vitt, így járulva hozzá a diákság gyűjtéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában