Az első ütem

2023.11.19. 08:03

Napelemekkel spórol a Rába Győrben - fotók a beruházásról

A napokban újabb mérföldkőhöz ért a Rába csoport napelempark projektje, melynek célja a győri telephely energetikai fenntarthatóságának növelése és a villamosenergia-fogyasztás csökkentése. A múlt héten sikeresen lezajlott szerkezetépítés után megkezdődött a napelemek telepítése.

Gyurina Zsolt

Fotók: Rába

A beruházás első ütemében 5400 kW névleges összteljesítményű napelemes kiserőmű létesül a győri telephelyen a villamosenergia fogyasztásának csökkentése érdekében. A termelt energiát helyben használják fel, a naperőmű nem táplál vissza a villamosenergia hálózatra. Az első ütemben telepített rendszer két részből áll. A központi irodaház előtti füves területen 10 140 napelem kerül telepítésre, míg a kovácsüzem mellett 2128 napelem telepítése valósul meg.

 

A JA Solar gyártmányú 550 W egységteljesítményű, napelemek bifaciálisak, vagyis a panelek mindkét oldala részt vesz az energiatermelésben, azaz a földfelszínről visszavert sugárzást is hasznosítják, ezáltal hatékonyabbak és több energiát termelnek, mint a hagyományos napelemek. A termelt egyenáramot inverterek alakítják át váltakozó árammá, az egyenként 300 kW teljesítményű Huawei gyártmányú inverterekből az első ütemben összesen 18-at építettek be. Az inverterek által előállított váltakozó áramot transzformátorok segítségével hasznosítják a Rába telephelyének középfeszültségű hálózatán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában