Visszatekintés

2023.11.24. 18:49

Erről írtunk 5 éve: Átlagos péntek Győrben - Még szolid a Black Friday

Erről írt a Kisalföld november 24-én 5, 15 és 20 évvel ezelőtt.

Kisalföld.hu

Forrás: Kisalföld Archív

5 éve –Nálunk még szolid a Black Friday

Lapunk munkatársai hét győri üzletben jártak a minap, de tolakodó vásárlókkal sehol sem találkoztak. Egy átlagos péntekinél valamivel erősebb volt a vásárlási kedv a megyeszékhelyen, a vevők legalább 20 százalékos kedvezményekre vadásztak. Abban, hogy nyugodt fekete péntek zajlott Győrben, komoly szerepe van az elektronikus kereskedelem térhódításának.

A győri Árkádban lévő ruha- és cipőüzletek inkább a 20-30 százalékot lőtték be. A leghosszabb kört az elektronikai szaküzletben tettük meg. A hűtő, mosógép, porszívó hármasra az volt jellemző, hogy 10-20 ezer forintot tudtak spórolni a vásárlók. Egyes telefonokat 40-50 ezer forinttal kínáltak olcsóbban, míg a videojáték-konzolok végösszegéből nagyjából 30 ezer forintot csippentettek le fekete pénteken.

„Láttunk jó akciókat, végül laptopot vásároltunk” – mondta Molnár József a belvároshoz közeli bevásárlóközpont parkolójában. Felesége azt is hozzátette, hogy két nappal ezelőtt nézték ki a terméket, a tv-reklámokat is figyelemmel kísérték „a vásárlás ünnepe” előtt. Az átlagosnál jóval több autót találtunk a győri „nagy Tesco” parkolójában péntek délelőtt. Türelmetlen, tolakodó vásárlókkal szerencsére itt sem találkoztunk. A Tesco a saját márkás ruházati termékeit helyezte előtérbe, rengeteg ruhát kínáltak-kínálnak 50 százalékos kedvezménnyel.

Délután három óra előtt pár perccel a Győr Plaza parkolójában ugyan nem volt szabad hely, ám a város másik bevásárlóközpontjában mégsem hömpölygött a tömeg. A CCC cipőboltban „Black Weekendet” tartanak egész hétvégén 20 százalékos kedvezménnyel. Annak örültünk, hogy a Libri beszállt, látott fantáziát az akciósorozatban és az összes könyvet, hangoskönyvet 20 százalékkal olcsóbban adta tegnap.

A Regio Játék 30-70 százalékos engedményt ígért bizonyos termékekre, illetve 30 százalékot engedett minden legó árából 15 ezer forint feletti vásárlás esetén. Legóból könnyen összejön a 15 ezer forintos számla, nem kell hozzá sok építőkocka. A plázában található üzletek többnyire hangsúlyozták, hogy a fekete pénteken kínált kedvezmény más akcióval nem vonható össze. Vagyis a kedvezmény teljes ár esetén él. Akik karácsonyi ajándékot keresnek, érdemes útra kelniük hétvégén, mert az üzletek jelentős része hosszabbít, több napig kínálják a fekete péntekes akciókat.

15 éve – Tiltakoztak a győri Tungsram dolgozói

Háromszáz demonstráló gyűlt össze szombaton a győri Tungsram győri gyára elé, hogy tiltakozzanak az üzem bezárásával járó teljes létszámleépítés módja ellen. A General Electric Hungary Zrt. október 30-án jelentette be hivatalosan a gépgyár bezárását és a 98 dolgozó elbocsátását. Ezen a napon kezdődött meg „a kétszáz éves gyár agóniája”, ahogy a közleményében fogalmazott a demonstrációt meghirdető Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete.

Mintegy háromszázan gyűltek össze a győri Tungsram elé, többek között ilyen transzparensekkel: „Én dolgozni akarok”, „Becsaptatok”, „Gyártunk vagy kereskedünk?”. Selmeczy György,a szakszervezet titkára kifejtette: mivel a gyárat bezárják, az elbocsátást követően – ismerve a jelenlegi munkaerő-piaci helyzetet – a 98 dolgozó esélytelen az újrakezdésre. Családjaik sorsa ezzel megpecsételődik, s ezt súlyosbítani fogja a várhatóan elhúzódó gazdasági recesszió is!

"A munkavállalók – akik átlagosan húsz évet áldoztak életükből ezért a gyárért – ebben a gazdasági helyzetben jogosan várják el a világ egyik legnagyobb multinacionális cégének kiemelt gondoskodását” – mondta Selmeczy György, a szakszervezet titkára.

Forrás: Kisalföld Archív

"A GE Hungary Zrt évek óta Magyarország legkiválóbb vállalatai közé tartozik. Ehhez a sikerhez a győri kollektíva munkája gépeivel, berendezéseivel közvetve, szakmai munkájával pedig közvetlenül hozzájárult” – szögezte le a főszónok.

A titkár a Kisalföldnek elmondta: tiltakozásuk kettős, a gyár bezárása és a csoportos létszámleépítés ellen egyaránt irányul. Ez a kettősség azonban éppen annak köszönhető, hogy a GE menedzsmentje egy csomagban tárgyal a vállalat győri dolgozóinak elbocsátásáról és a gyár bezárásáról. A 15 napos konzultációs időből még két munkanap van hátra.

"Azt szerettük volna elérni, hogy a menedzsment először a gyár bezárásáról tárgyaljon, próbáljuk megtalálni a megfelelő módot, konstrukciót a munkahelyek megtartása érdekében és így a csoportos létszámleépítés csak mint legvégső megoldás kerülhessen szóba. A vállalat erre nem mutatott hajlandóságot és a két döntést együttesen kezeli” – magyarázza a tiltakozás okait Selmeczy György.

A GE Hungary Zrt kollektív szerződésében szabályozza a csoportos létszámleépítés esetén alkalmazandó juttatásokat, illetve a munkaerőpiacon újra elhelyezkedést elősegítő csomagot, de a dolgozók a gyár végleges bezárása miatt ezenfelüli anyagi gondoskodást követelnek” – összegzi a szakszervezet álláspontját Selmeczy György. A Kisalföld megkérdezte a szakszervezettel most szemben álló vállalatot is.

Szántó Balázs, a GE fényforrásüzletágának szóvivője elmondta: tudomása szerint van lehetőség a konzultációs időszak meghosszabbítására. „Ezt a szomorú döntést nem a gazdasági válság kényszerítette ki a vállalatból, hanem a hatéves tendencia, hogy Európában drámai mértékben csökkent a kereslet a hagyományos izzók iránt, és profilja miatt ez a győri gyárat különösen érzékenyen érinti” – tudatja a bezárással kapcsolatban Szántó Balázs.

A szóvivő hangsúlyozta: a leépítésről még nincs vége a konzultációnak és a vezetés megteszi azokat az intézkedéseket, amelyek a dolgozók elhelyezkedését segítik. Létrejött például az Esély Iroda, amely állásajánlatokat igyekszik közvetíteni és az állásinterjúk megszervezésében is segédkezet nyújt Kiemelte Szántó Balázs azt is, hogy az elbocsátandó dolgozókat átlagosan 14 havi keresetnek megfelelő juttatásban részesítik, ez a duplája annak, amit A munka törvénykönyve előír. A szakszervezetis Selmeczy György ezt úgy kommentálta: benne van a kollektív szerződésben, tehát a vállalat törvény adta kötelességei közé tartozik. „Mi azonban méltányos bánásmódot szeretnénk elérni, nagyon nehéz sorsú családokról van szó, akiknek ebben a válságos időszakban esélyük sincs az elhelyezkedésre.”

20 éve – Több hal

A megyei horgászszövetség a jegybevételeket meghaladó mennyiségben telepített halat vizeibe az ősszel. Ugyancsak jó hír a sporthorgászoknak, hogy az elnökség döntése értelmében jövőre nem emeli a területi jegyek árát. Sokan kifogásolták, hogy nem volt országos gyermekjegy, jövőre azonban kétezer forintért bárhol horgászhatnak a gyerekek az országban.

A megyei sporthorgászok szövetségének ügyvezető elnökétől, Takács Antaltól megtudtuk, hogy hogy az egyesületi és a szövetségi vizeken befejeződtek a haltelepítések. A megyei szövetség a Vajkai-holtág halállományának pótlására 270 ezer forintot nyert az FVM-től, s 507 ezer forint értékben telepítettek egy nyaras pontyot és csukát.

A Zátonyi-Duna és a Mosoni-Duna holtágába 600-600 kilogramm kétnyaras pontyot telepítettek. Ebben az évben a tavalyinál többet, összesen 90 millió forint értékben halasított a szövetség és az egyesületek. Takács Antal elmondta: tavasszal hétezer-ötszáz kilogramm háromnyaras pontyot helyeznek ki.

Összességében többet, mint amit a jegybevételek fedeznek. A hiányzó összeget pályázaton, az országos jegyek utáni visszatérítésből és a tartalékalapból pótolták A szövetség elnöksége úgy döntött, hogy jövőre nem emeli a területi jegyek árát, így a Mosoni-Duna holtágára 6 ezer, míg a Zátonyi-Dunára 7 ezer forint lesz az éves jegy ára. Az állami jegy ára 500-ról ezer forintra emelkedett, s ami szokatlan, hogy az 500 forintos horgászvizsgadíj bruttó 1250 forintba kerül majd.

Jó hír, hogy a halászati szövetkezettel folytatott tárgyalások alapján a területükre szóló jegyek ára is változatlan marad. Sokan kifogásolták, hogy nem volt országos gyermekjegy, jövőre azonban kétezer forintért bárhol horgászhatnak a gyerekek az országban. A havi megyei gyermekjegy ezer forintba kerül majd. Ezek bevételéből, valamint az egy százalékból finanszírozzuk a gyermek- és ifjúsági rendezvényeket, vetélkedőket, táborozásokat – tájékoztatta lapunkat Takács Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában