Kötelező nyilatkozni

2023.11.09. 15:25

Elindult az ebösszeírás Komáromban

November 6-án elindult az ebösszeírás Komáromban. A folyamat december 20-ig tart, a helyieknek több lehetőség is a rendelkezésükre áll, hogy kitöltsék a formanyomtatványt. A részletekről Dr. Baksa-Ströcker Renáta jegyzőt kérdeztük.

Szinak Evelyn

Illusztráció -

Fotó: Ladóczki Balázs

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy az önkormányzatok kötelezettsége háromévente összeírni az adott település négylábú kedvenceit. Az összeírás ebrendészeti és járványvédelmi szempontból egyaránt fontos. Az önkormányzatok által felállított nyilvántartást összevetik a kormányhivatalok által vezetett nyilvántartással – ahová az állatorvosok szolgáltatnak adatot – így kiderülhet, hogy hány kutya nem rendelkezik chippel vagy, hogy mikor kapott utoljára védőoltást.

„Az ebösszeírás november 6-án indult és december 20-ig szeretnénk lezárni a folyamatot. Az első két hétben elektronikusan lehet adatot szolgáltatni, erre később is lesz mód, azonban november 17-től kollégáink elkezdik járni a várost és azokon a címeken, ahonnan nem jött visszajelzés, a postaládába bedobják az értesítőt és a kérdőívet. Felhívnám a figyelmet, hogy annak is van feladata, akinek nincs kutyája, ugyanis azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minden címről jöjjön valamilyen adat. Amennyiben valakinek nincs kutyája, úgy egy nemleges nyilatkozatot kell kitöltenie vagy egyszerűen ír nekünk egy e-mailt, hogy az adott címen nincsen kutya” – mondta el Dr. Baksa-Ströcker Renáta jegyző.

Azoknak, akik rendelkeznek négylábú kedvenccel, már egy részletesebb kérdőívet kell kitölteniük, melyen a tulajdonos és a kutya adatai is szerepelnek. A nyilvántartás azért is fontos, hogy ha valamelyik eb elkóborol, akkor a chip alapján könnyen visszajuttathassák a gazdájához. Komáromban a közterület-felügyelet munkatársai rendelkeznek chipolvasóval.

A kérdőív több formában elérhető, az önkormányzat lakosságszolgálatán papír alapon, aki rendelkezik gmailes e-mail fiókkal, annak automatikusan betöltődik, de megtalálható az ügyfélkapuban és a magyarorszag.hu oldalon is, ahol regisztráció nélkül lehet adatot szolgáltatni vagy a komáromi önkormányzat honlapjáról szintén letölthető.

„Én arra biztatnék mindenkit, hogy a költséghatékonyság jegyében inkább az elektronikus megoldást válassza, illetve arra, hogy mindenképpen szolgáltassanak adatot arról, hogy rendelkeznek-e vagy sem kutyával” – emelte ki a jegyző, aki hozzátette, hogy amennyiben valaki nem szolgáltat adatot, az állatvédelmi bírsággal sújtható, azonban az önkormányzat nem szívesen élne ennek lehetőségével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában