Novemberi közgyűlés

2023.11.30. 17:51

Döntött a város: Eperjes Károly lett Sopron díszpolgára - fotók

A soproni képviselő-testület csütörtökön tartotta meg a novemberi közgyűlést, ahol a döntéshozók szavaztak arról, idén ki részesül városi kitüntetésben. Mindemellett döntöttek még civil szervezetek támogatásáról és együttműködési megállapodásokról.

Papp Fanni

Fotó: Szalay Károly

A soproni városvezetés elsőként titkos szavazás keretében döntött a Hűségnapi kitüntetések odaítéléséről. A 2023-as év díszpolgári címet a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek, Eperjes Károlynak adományozta, aki a Soproni Petőfi Színház működését művészeti tanácsadóként és rendezőként támogatja. A Pro Urbe-díjat dr. Gömöri János a Scarbantia Társaság elnöket vehette át. A Civitas Fidelissima-díjat Králik Tibor a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja, valamint a Zettl-Lander Gyűjtemény Alapítvány érdemelte ki. Posztumusz Dr. Király Jenő-díjban az idén elhunyt dr. Horváth Zoltán gyermekorvos, Dr. Király Jenő-díjban pedig dr. Pintér Katalin klinikai mikrobiológus részesült. A Humanitás-díjat dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara volt elnöke érdemelte ki. Sopron Kultúrájáért díjat Horváth József előadó vehette át. Idén Tomopulu Andromáhi és Tscheki Katalin kapta a Sopron Kiváló Pedagógusa díjat. Szittner Lajos testnevelőnek nyújtották át a Sopron Sportjáért-díjat. A Sopron Ifjú Tehetsége-díjat pedig Fajkusz Benedek Lukács tudhatta magáénak. Ifj. Flandorffer Ignác-díjat Csonka László a Csonka és Fiai Kft. ügyvezetője, a Wälder József-díjat Baranyai Károly kőszobrász, és a Sopron Szolgálatáért-díjat Fülöp István András a Sopronkőhida Fegyház és Börtön parancsnoka kapta.

Sopronért Emlékéremben dr. Bakai Judit osztályvezető főorvos, Both Balázs költő, Csányi László gépjármű oktató, Csoltói József a Testvériség Néptáncegyüttes vezetője, a Hermesi Hegylakók Gasztronómiai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, Hirschler Vilmos üveges mester, Kiss Lajos a Lions Club Sopron Egyesület alapítótagja, Marton Tamás a Soproni Atlétikai Club elnöke, Martos Virág múzeumpedagógus, a Scarbantia Társaság, Shmilliár Tamás építész, Szemző Gábor a Soproni Széchenyi István Gimnázium Öregdiák Társaságának elnöke és Taschner Tamás idegenvezető részesült.

Az eredményhirdetést követően a civil szervezetek támogatásáról szavaztak. A városban működő szervezeteket százezer forintos támogatásban részesülnek, hogy az ünnepek közeledtével végezhessék jótékonysági tevékenységüket. A pénzbeli támogatásban az Alternatívák-, az Árvácska-, a Határok Nélkül Soproni Művészeti és Kulturális-, az Idősek Európai Háza- és a "Segítség a mosolyodért" Közhasznú Alapítvány, valamint a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálat Soproni Szervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Soproni Csoportja, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt Soron Területi Szervezete, a Magyar Pünkösdi Egyház Soproni Evangéliumi Gyülekezet, a Sopron Segít Közalapítvány és a Magyarországi Baptista Egyház Soproni Baptista Gyülekezet részesül.

Elfogadták a Halász utcai tagóvoda „B” épületének idei használatáról szóló beszámolóját. A képviselő-testület elfogadta a megállapodást, miszerint a Soproni Tankerületi Központtal kötendő konzorciumi együttműködésről, amely a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI Botond utcai tömbjének felújításával kapcsolatos. A tervezett beruházás összegköltsége több mint 410 millió forint. Módosították a Bánfalvi Óvoda, a Hermann Alice Óvoda és a Trefort Téri Óvoda alapító okiratát. Majd az önkormányzat résztulajdonában álló F.K.L Sportszolgáltató Kft. soron következő taggyűlésének napirendjét szavazták meg.

A közgyűlés rendes ülését rendkívüli követett, ahol a közgyűlés módosította a 2023. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendeletet. A képviselő-testület megszavazta a megállapodást, amely a víziközmű-szolgáltatás állam általi átvételéhez szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában