Kerek évforduló

2023.10.27. 18:35

Száz éve született Mosonszentmiklóson Vackor megálmodója - Az író lánya is részt vett az ünnepségen - fotók

Éppen száz éve, 1923. október 28-án született Mosonszentmiklóson Kormos István író, költő. Erre emlékeztek szülőfalujában, alakját is felelevenítve.

Mészely Réka

Az író lánya, Kormos Luca is ott volt a mosonszentmiklósi ünnepségen.

A költő születésnapján szervezett rendezvény egy ünnepségsorozat részét képezi, mely egy Kormos István meséit feldolgozó bábszínházzal kezdődött Lébényben. A Kormos István nevét viselő mosonszentmiklósi óvoda is méltóképpen, egy kiállítás szervezésével, emlékezett meg névadójáról. A mosonszentmiklósi iskolában Kormos Istvánhoz kapcsolható témakörben hirdették meg a festészet napját, melyre rengeteg szép alkotás készült. Kormos 100 címmel pedig megyei szavalóverseny és területi rajzverseny is színesíti a programot.

Pénteken a Kormos 100 keretében a volt iskolánál lévő emléktáblát koszorúzták meg, majd az új iskola épületében folytatódott az ünnepség, melyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.

– Nagy költő született itt, Mosonszentmiklóson. Mert mire is emlékezünk ma? Azokra a derűs, gyermekkori emlékeinkre, melyet Kormos István versei, meséi idéznek fel bennünk. Szerencsések lehetünk, hogy a költő, író születésének 100. évfordulóján is tovább adhatunk ebből az életműből gyermekeinknek. Hiszen mindegy, hogy Kormos Istvánra, vagy Vackorra emlékezünk az „első bé”-ből. Ugyanarra a kedves, játékos jellemre gondolunk, aki gyermekkorunk meghatározó személyisége volt. Ezért is tiszteljük őt! Őrizzék, ápolják eszméjét, munkásságát, páratlan népi stílusát, gazdag mesebeli világát – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

– Egykori iskolaigazgatónk, Sárosi Lajos egy hosszabb szünet után vette fel a kapcsolatot Kormos Istvánnal, és bátorította, hogy látogasson el ismét Mosonszentmiklósra. Szintén Sárosi Lajos kezdeményezte, hogy a volt iskola falán emléktábla jelezze a település híres szülöttét. Óvodánk is felvette a költő nevét, Lébényben utcát neveztek el róla, emléke így él tovább az emberek szívében – emelte ki Bedő Csaba mosonszentmiklósi polgármester.

– Kormos István ma is köztünk él. Büszkék vagyunk rá lébényiek, mecsériek és mosonszentmiklósiak egyaránt. Ápoljuk emlékét. Erre talán a legszebb bizonyíték, hogy közel 30 alkalommal szerveztek emlékére szavalóversenyt. Mindez oly módon, hogy évente hol Mecséren, hol Lébényben, hol szülőfalujában tartottuk őket, de mindig együtt szerveztük. A pandémia idején megszakadt ez a szép szokás. Elhatározásunk szerint ez a centenáriumi évforduló épp jó alkalom arra, hogy visszaállítsuk az ő tiszteletére a szavalóversenyeket – osztotta meg gondolatait Kovács Gábor lébényi polgármester.

Az ünnepi műsort követően Kormos költőtársai elevenítették fel alakját, komoly és megmosolyogtató történetekkel egyaránt. – Négy éves koromban vesztettem el édesapámat, kevés emlékem maradt róla, de történeteit olvasva segít emlékezni rá – mondta el a Kisalföldnek a költő külföldön élő lánya, Kormos Luca, aki saját gyerekeinek is szívesen olvasta a nagypapa verseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában