Insula Magna a Duna rehabilitációjáért

2023.10.27. 10:44

Program az Öreg-Duna vízpótlásáért, hogy több víz jusson a Szigetközbe

Az Öreg-Duna medrének és mellékágrendszerének rehabilitációjáról szól az Insula Magna program. Csütörtökön Dunakilitin, a duzzasztónál tartottak a projekthez kapcsolódó tájékoztatót.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Nagy Gábor

Befejezéséhez közelít az Insula Magna vízgazdálkodási és fenntartható fejlesztési program. A projekt 2019-ben indult, és arra keresi a választ, hogy milyen feladatokat kell elvégezni az Öreg-Duna és a kapcsolódó mellékágrendszerek rehabilitálásához. Csütörtökön a dunakiliti duzzasztó látogatóközpontjában adtak át egy, a térséget bemutató, interaktív kiállítást, illetve a korábban kiírt fotópályázat eredményét is kihirdették. A pályázatot az Országos Vízügyi Főigazgatóság írta ki, a felhívásra közel száz fotó érkezett, tizennyolc alkotótól. A zsűri harmadik helyre sorolta Haszonits Zoltán Egyensúlyban című képét. Második lett Tálos Péter Fénypászmák fotója, első Roll Péter Hajnali fények című felvétele.

A szigetközi fotópályázat díjazottjai és a díjak átadói. Balról: Németh József, Roll Péter, Tálos Péter, Haszonits Zoltán, dr. Makai Martina.
Fotó: Nagy Gábor

A Kisalföld kérésére Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója vázolta az Insula Magna program lényegét és beszélt a feladatokról. 
– A Szigetközben, a hullámtéren, a mentett oldalon most már egy jól működő vízpótló rendszer van, de akadnak még nehézségek. Ezek elsősorban az Öreg-Duna térségére korlátozódnak. Az Öreg-Dunában érkező vízhozam töredéke a korábbinak, és a hullámtérnél három-három és fél méterrel alacsonyabban van a szint. Ennek eredményeként a hullámtér, a mellékágak és a főmeder közti ökológiai kapcsolat nem biztosított. Egy-egy halátjáró van, de ez nagyon korlátozott. A lesüllyedt vízszint azt eredményezi, hogy a korábban vízzel borított zátonyok az év nagy részében szárazak, beerdősültek és a főmeder árvízi vízszállító képessége nyomott. Az Öreg-Duna medrében rekordárak alakulnak ki, ami előbb-utóbb problémákat okoz. Az Insula Magna programban a javaslatainkat foglaltuk össze, miként lehetne a főmedert rehabilitálni, hogyan emeljük meg a vízszintet és állítsuk vissza a vízrendszer egységét – foglalta össze. 

A vízügyi igazgatót megkérdeztük: szlovák kollégáikkal, illetve a szakpolitikusokkal milyen az együttműködés, hiszen Szlovákia területét is érinti a rehabilitáció. 

– Az alapvető célkitűzésekben egyetértünk, a műszaki megoldásokban még egyeztetnünk kell – reagált Németh József. Amíg viszont nincs egyezség, a gyakorlati munka, a „kapavágások” sem kezdődhetnek el. 
– Bízunk benne, hogy a közeljövőben sikerül egyezségre jutnunk, és akkor, ha nem is a teljes beavatkozás kezdődhet meg, de egy fenékküszöbbel, illetve az ahhoz kapcsolódó mellékágrendszereket érintő beavatkozásokkal, árvízvédelmi fejlesztésekkel elindulhatunk – mondta Németh József. 
A költségeket firtató kérdésünkre kifejtette: a teljes költségvetést még nem lehet kiszámolni, mert ahhoz szükség lesz a szlovák oldal hozzájárulására is. Az első, „fenékküszöbös” megoldásra elég lenne 40 milliárd forint. 

A dunakiliti rendezvényen dr. Makai Martina, az energiaügyi minisztérium munkatársa, a program tanácsadó testületének alelnöke kifejtette: olyan fejlesztésekről szólnak a tervek, melyek az ott élők szempontjából fontosak. Arra törekednek, hogy a Szigetköz, együttműködve a Csallóközzel, egy mintaadó térség legyen a fenntarthatósági elveknek megfelelően. – A kormány az elmúlt években közel kétmilliárd forinttal támogatta a projekt előkészítését – hangsúlyozta dr. Makai Martina. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában