2021 óta működnek

2023.10.24. 16:03

Lezárult a projekt - Napelemekkel csökkentik a költséget 4 győri bölcsiben és oviban

Az intézmények elektromos szükségletének mintegy kétharmadát fedezik a napelemek.

Barki Andrea

Fotó: Rákóczy Ádám

Négy gyermekintézmény tetejére kerültek napelemek Győrben az elmúlt években egy 31 milliós támogatásnak köszönhetően. A napelemek telepítését a solar ÉPÍTŐ Kft. végezte 2021-ben, a próbaüzemre a 2021-es év végén, a műszaki átadás-átvételi eljárásra 2022 februárjában került sor. A tapasztalatok alapján a Báthory úti, a Zöld utcai, és a Kodály Zoltán utcai Bölcsőde, valamint az Erzsébet ligeti Óvoda Szivárvány Tagóvodája napelemes rendszere az intézmények elektromos szükségletének mintegy kétharmadát fedezi – mondta el a kedden tartott sajtótájékoztatón Pergel Elza, a területért felelős alpolgármester.

– Amikor polgármester lettem, bevezettük a Zöld Győr jelszót, ami azt jelenti, hogy a környezet- és állatvédelmet prioritásként kezeljük. Létrehoztuk a környzetevédelmi bizottságot dr. Szálasi László vezetésével – mondta dr. Dézsi Csaba András polgármester a sajtótájékoztatón. – Saját tapasztalatból is tudom, hogy megéri a napelemes rendszer telepítése, ezért kezdeményeztem, hogy próbáljunk meg minden intézményünkre napelemet feltenni. Ezt a munkát három és fél éve elkezdtük. Sajnos akkor a mérnökök megállapították, hogy az Olimpiai Sportpark, az Aqva Sportcentrum és az Audi Aréna tetőszerkezete olyan gyenge, hogy nem bírná el a feltelepítését, de már tervezik ennek a műszaki megoldását. Felmértük, hogy milyen energiaigénye van az intézményeinknek, milyen beavatkozásokat igényelnek az energiatakarékos működéshez. A most befejeződött projektben megvalósított négy mini napelempark eddig 67 500 kilowatt óra energia mennyiséget termelt meg. Elindultunk egy jó úton, amit folytatni fogunk további napelemek telepítésével.

A közgyűlés 2022. szeptember 22-én csatlakozott a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez és vállalta, hogy a klímasemlegesség elérése útján az általa választott bázisévhez (2018) képest 2030-ig legalább 40 százalékkal törekszik csökkenteni a CO2-kibocsátását. A napelem telepítés projekt keretében készült el 2023-ban Győr önkormányzatának "Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve" (Sustainable Energy and Climate Action Plan, SECAP), amelyről nemrégen írtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában