Utazás a bolygók világába

2023.10.19. 08:23

A vándorló Planetárium Tatabányára látogatott

Nagy sikere volt Tatabányán az Utazó Planetáriumnak, amely öt napon át vendégeskedett a megyeszékhelyen, A Vértes Agorája színháztermében. A közönség betekintést nyerhetett a folyamatosan változó égbolt és az univerzum titkaiba. A közönség ezúttal a csillagász előadókat tapsolta meg, akik közelebb hozták a végtelent, a sötét, ugyanakkor rejtelmes és misztikus űrt.  

Kiss T. József

Délelőttönként az óvodások és iskolások látogathatták a planetáriumot, késő délután pedig a felnőttek pillanthattak be a csillagok világába. 

Többféle tematikájú elő­adásink vannak a különböző korosztályoknak – tudtuk meg Ale Szabinától, az Utazó Planetárium munkatársától. – A résztvevők csillagászati alapismeretekre tehetnek szert. Vannak filmjeink a naprendszerünk bolygóiról, a Holdról, az űrkutatásról. A legújabb sztori az amerikai Artemis-űrprogram, amelynek végső célja, hogy 2025-ig »az első nő és a következő férfi« eljusson a Holdra. Úgy tudni, a jelentkezők között magyar mérnökök is vannak.

 

Ezerötszáz gyermek is bepillantást nyert a világegyetem varázslatos világába a megyeszékhelyen. Fotó: Kiss T. József

Az előadás hallgatói kalandozhattak és megismerkedhettek Naprendszerünkkel, annak legnagyobb égitestével a Nappal, a csillagokkal, bolygókkal, az azokhoz tartozó holdakkal, sőt, még üstököst is láthattak. Igazi élményközpontú előadás volt a kupolára vetített égbolt, ahol feltűntek az ismert égitestek. Látványos ismeretterjesztő filmeket is vetítettek a világmindenség keletkezéséről. A rövidfilmek segítségével végigkalauzolták a nézőket a végtelen világűr csodálatos világán. 

„Nagy érdeklődés volt a csillagászati program iránt, az öt nap alatt összesen 2500-an látták az előadásokat – mondta el Nagy Ferenc, A Vértes Agorája szervező munkatársa. – Úgy vélem, folytatása lehet a planetáriumi előadásoknak. Sokkal jobban megmarad a gyerekek emlékezetében, mint ha tankönyvből olvasnának.” 

Az öt nap alatt 2500-an vettek részt az előadásokon. Fotó: Kiss T. József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában