1956 október 23.

2023.10.23. 11:42

1956-os megemlékezések Győrben - A magyar forradalom győzelem a vereségben - fotók

Az 1956-os forradalomra emlékezve Győrben először az önkormányzat vezetői helyeztek el koszorút hétfőn Szigethy Attila, a forradalom egyik mártírjának a városházán található emléktáblájánál, majd a Dunántúli Nemzeti Tanács egykori működési helyén, a Szent István úton koszorúzták meg domborművét. Itt a Szigethy Attila Társaság elnöke, Szabó György elevenítette fel a hős életét.

Gyurina Zsolt

A városi központi ünnepséget hétfőn a Bisinger Sétány Golgota-emlékművénél rendezték szépszámú emlékezni kívánó előtt. Ezen dr. Dézsi Csaba András polgármester először felelevenítette a helyszínen 1956. október 25-én történteket, amikor a közeli szovjet emlékmű ledöntése közben lőttek le egy forradalmárt. Aznap még kettő, majd a megtorlások következtében még 13 áldozatot követelt a kommunista hatalom terrorja. A városvezető úgy fogalmazott: a társadalom a hősök példájából épít, és ne feledjük el, milyen nagy szó az, hogy ma a diktatúra után egy békés világban élhetünk, ahol a saját elhatározásunkból tehetjük a dolgainkat. Hozzátette, hogy a magyarok mindig is önállóan, függetlenül szerettek volna dönteni az életükről, minden más út csak zsákutca.

Hangsúlyozta, hogy Győrben szorgalmas, okos, dolgos emberek élnek, ha együtt dobban a szívünk a városért, sokat elérhetünk. Éljünk nyugalomban, szeretetben, kívánta végül.

A polgármester beszédét követően a Győr Nemzeti Színház színészhallgatói adtak megrendítő műsort, Bakos-Kiss Gábor osztályvezető felkészítésével, amelyben elhangzott a szívbe markoló mondat: a magyar forradalom győzelem a vereségben.

A program végén testületek, szervezetek, magánszemélyek tették le koszorúikat az emlékműnél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában