Fejlesztések

2023.09.18. 13:27

Van jövő Lipóton – Sikeres az iskola, bővítik az óvodát, és bölcsődét terveznek

Van jövő Lipóton – hangoztatta a hallgatóságnak a falunap keretében Tóth Péter lipóti polgármester, akit a település lakosságának bővüléséről és fejlesztésekről kérdeztünk.

Mészely Réka

„A falu rendezvényeinek és családi eseményekhez is helyet tudunk biztosítani” – mondta Tóth Péter polgármester.

Fotó: Kerekes István

Az egykori kempinget közösségi hellyé alakították 15 millió forint pályázati pénzből, a terület méltó helye a falu rendezvényeinek. Az itt található épületet felújították, nádtetős terasszal egészítették ki, térköveztek. Kisebb családi rendezvények is megtarthatók itt, szép környezetben, víz közelében, a helyiek számára ingyenesen. Itt gyűltek össze falunapra a lipótiak. 
– Van jövőnk! Ezt hangsúlyoztam az egybegyűlteknek a falunapon – emelte ki érdeklődésünkre Tóth Péter lipóti polgármester, aki elmondta, hamarosan 25 éve annak, hogy a képviselő-testületet erősíti, ebből két ciklusban képviselőként, negyedik ciklus óta pedig faluvezetőként. 
– 25 éve 670-en lakták Lipótot, ma megközelítjük a 900-at. Nagy öröm számunkra, hogy 49 óvodásunk van. Az egycsoportos óvodát kinőtték, így a használaton kívüli parókián alakítottunk ki egy csoportszobát, és az intézmény munkatársainak száma is gyarapodott. A következő évre az óvoda mellett a bölcsőde fejlesztését tűztük ki célul – nyilatkozta a településvezető. 
A helyi iskola 13 éve működik, immár a Magyar Bencés Kongregáció Szent Mór Perjelséghez tartozva. 
– Tizennégy éve még nem volt Lipótnak iskolája, és azóta mennyi minden történt! A fenntartóváltással tettük fel az i-re a pontot. Fontos volt számunkra, hogy az egyház vegye át az oktatási intézményünket. Ti­­zennyolc településről érkeznek hozzánk diákok a nyolcosztályos iskolába. Büszkék vagyunk arra, hogy jók a továbbtanulási mutatók, a győri középiskolák is elismerően szólnak az innen kikerülő diákokról. Vállalkozóként magam is megtapasztalom, milyen fontos az angol nyelv ismerete, az életben való boldoguláshoz a magas szintű nyelvismeret elengedhetetlen. Azt látom, hogy akik itt tanultak, további nyelvek, főként a német irányába is elmennek – fűzte hozzá Tóth Péter. 
A faluvezető arra is büszke, hogy míg negyed évszázada önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzat volt a lipóti, mostanra a régió egyik meghatározó települése lett. 
– Három fő célunk volt és van: munkahelyteremtés, mi már 15 éve elmondhattuk, hogy nincs nálunk munkanélküli. Továbbá hogy legyen minőségi oktatás és sportolási lehetőség a helyieknek, amiben szintén jelentős eredményeket sikerült elérnünk. Ezért is hisszük és valljuk, hogy van jövőnk – zárta gondolatait a polgármester. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában