Megvétózták a beolvasztást

2023.09.18. 09:25

Cakóháza így maradt önálló

A főszolgabíró rendeletileg döntött Cakóháza és Markotabödöge községek egyesítéséről. Ezt a települések "nem óhajtották".

Cs. Kovács Attila

A harangláb és a nádas ház. Cakóházának ma is jelképei.

Furcsa gondolat vetődött fel 85 évvel ezelőtt a Győr vármegyei urakban. A főszolgabíró rendeletileg döntött Cakóháza és Markotabödöge községek egyesítéséről. A terv persze hamvába holt. Nagy Ferenc helytörténész dolgozta fel az esetet. Eszerint az utasítást a falvak képviselő-testületei is tárgyalták. Cakóháza elöljárói „véghatározatot” hoztak, mely szerint a testület „egyhangúlag elhatározza, hogy Cakóháza községnek Markotabödöge községgel való egyesítését nem óhajtja. A község önállóságának fenntartását kéri. Markotabödöge lakossága hasonlóan szegény munkásemberekből áll. A beolvasztás főleg Markotabödögét sújtaná. Elhatározza a képviselő-testület, hogy egyesítés esetén, mivel Cakóháza községnek lényeges és jövedelmező vagyona nincs, a két község vagyona együtt kezeltessék. (...) Elhatározza a képviselő-testület, hogy esetleges beolvasztás esetén Cakóháza neve, mint lakott helyé, nyilvántartassék” – fejezték ki akaratukat. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában