kisalfold.hu videó

2023.09.01. 14:19

A víz már apad, de a Szigetközbe még ne tervezzünk kenutúrát! - Fotók, videó

Bella Violetta

Fotó: Lakatos Krisztián

– Nem volt ez nagy árvíz, de most ez a kisebb okozott a szokásosnál nagyobb problémát, elsősorban a Szigetközben – mondja Sütheő László, az Észak-dunántúli Vízügyi Főigazgatóság főmérnöke. A vízügyi helyzet rendkívüliségét a bősi erőmű karbantartása adta, amiért a víz nagy részét hozzánk terelték.

A szakember elmondta, hogy a csütörtökön a becsülthöz képest picit késett a tetőzés, de a vízszintek a prognózisok szerint alakultak. 

Továbbra is jelentős vízmennyiség érkezik az Öreg-Duna-mederbe

– Nagybajcsnál nem érte el az 500 cm-t és Győrben sem a rakpart szintjét, és pénteken már apadás jellemzi a területet. További érdemi csapadékról nem tudunk, így az árhullám szép lassan levonul. A Szigetköz lehet a hétvége közeledtével érdekes a vízi túrázás miatt. Ott még nem tudtunk visszaállni a normális üzemrendre, mert a szlovák fél továbbra is jelentős vizet irányít az Öreg-Duna-mederbe. Valószínűleg vasárnapig nem tudunk itt változtatni.

Sütheő László azt mondja, apadó vízjárás mellett megnövekedett áramlási sebesség és jelentős uszadék jellemző

– Nyilván nincs jogkörünk tiltani, de nem tanácsoljuk a vízi túrázóknak, hogy elinduljanak. Óriási tömegben érkezett az uszadék, kollégáimnak nagy munkát is jelent az eltávolításuk és az áramlás sebessége sem a megszokott. Emberéletre is veszélyes lehet a nagy rönkfák jelenléte. Minden egyes dunai mellékágban olyat kell elképzelni, mint amit a Radó-sziget aljánál lehet látni ilyenkor. A szigetközi hullámtéri vízpótló rendszerben van rengeteg uszadék, ami veszélyt jelent a műtárgyakra. A vízszint jövő hét elejére visszaállhat a megszokottra, de a munkák nekünk még a következő hét közepéig eltartanak, míg a hidaknál az uszadékot eltávolítjuk.

Nem ajánlott a kajakozás, kenuzás

Lakatos Krisztián természetfotós, a Szigetközi Fotóműhely egyik alapítója Művészbejáró nevű kajakjáról fényképez hajnalonta. Lassan 2500 leevezett kilométerrel a háta mögött nem mondható tapasztalatlannak a vízen, mégis azt mondja, most nem ajánlja senkinek a kajakozást, kenutúrát, elsősorban a sodrás miatt. 

– Most a Mosoni-Duna szerintem négyszer gyorsabban folyik. Másfél kilométert eveztem fel a Béka-értől és vért izzadtam. Brutális sodrása van, annak ellenére, hogy a fákon látni, már vagy húsz centit apadt.

A sodráson kívül a kidőlő fák okozhatnak még gondot. Egyrészt azzal, hogy rázuhanhatnak az arra evezőkre, de azzal is, hogy elzárják az utat a vízen. 

–  Lipót felé három fa is kidőlt a töltésnél. Az erős sodrás borogatja ki a fákat, ezért erdős részre nem jó bemenni, mert könnyen beragad valahova az ember. A Gombócosnál az erdőben szálltam gyakorlatilag vízre, ott is három-négy friss kidőlt fával találkoztam. 

 

Zavaros a víz, nem látja az ember, hogy mikor megy rá fára, ami beboríthatja.

 

Azt mondja, régóta él Dunaszegen, de olyat, hogy a töltés lábánál járt volna a víz, a 2013-as nagy árvízkor látott utoljára. 

– Pár hete ott főztünk a Szobor-réten, Ásványrárónál az Árvai-zárásnál, és most az egész víz alatt van. Az emlékműig ér a víz. A dunaremetei hidat is teljesen ellepte. Amikor a képet készítettem, addigra már apadt, az teljesen víz alatt volt korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában