Tavaly is volt halálos áldozat

2023.09.29. 16:49

A tragédia elkerülhető - Vigyázzunk a mustgázzal Győr-Moson-Sopronban

Évente mintegy ötvenszer riasztják a tűzoltókat országszerte mustgázzal kapcsolatos esetekhez.

Kisalföld.hu

Forrás: MW

Fotó: Berán Dániel

Mindenhol megkezdték a szüreti munkálatokat és a borkészítést, így ideje újra felhívni a figyelmet a mustgázmérgezés veszélyeire. Évente mintegy ötvenszer riasztják a tűzoltókat országszerte mustgázzal kapcsolatos esetekhez, és bár a megelőzése egyszerű, szinte egyetlen esztendő sem telik el baleset vagy tragédia nélkül. Vármegyénkben 2012 őszén történt utoljára mustgáz okozta tragédia Lébényben, ahol egy borospincében lett rosszul a gazda. A tűzoltók légzőkészülékben mentek le a pincébe, a szerencsétlenül járt férfit átadták a mentőknek, de sajnos már nem lehetett segíteni rajta. 

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat. 

A balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetők. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi a pince biztonságát. 

A legegyszerűbb megoldás egy lapátra helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget. Aki ilyen balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában