Együttműködés

2023.09.29. 14:05

A természet jövője a gyermekek kezében: a szemléletformálást fejlesztik Lipóton

Az ESD Duna/Dunaj projekt keretében hat szlovák és magyar kedvezményezett mintegy 430 ezer eurós forrásból fejlesztett, és ennek keretében szemléletformáló programokat is szerveztek.

Kisalföld.hu

A szlovák–magyar projektben hat kedvezményezett működött együtt, a felvételen azok képviselői. Fotó: Mészely Réka

Kulcsárné Roth Mat­thaea, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság igazgatójának tájékoztatása szerint felújították az egykori gombócosi gátőrházat. Emellett interaktív mobil kiállításokat hoztak létre a mosonmagyaróvári Fu­tura élményközpontban és a dunaszigeti Pisztráng Kör Egyesületnél.

Egy 2021 júniusától most szombatig tartó projekt keretében Csallóközben és Szigetközben több beruházás, eszközbeszerzés is történt, illetve számos programot szerveztek gyermekeknek, fogyatékosoknak, nyugdíjasoknak. A tegnapi projektzáró eseménynek a Lipót-Gombócosnál található új központ adott otthont. 

– A természet jövője a gyerekek kezében van – kezdte beszédét Kulcsárné Roth Mat­thaea, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, hangsúlyozva, hogy maguk is fontosnak tartják a felnövekvő generáció, az ifjúság nevelését, hogy játszva ismerhessék, szeressék meg a természetet. Az egyébként 430 ezer eurós projektből 365 ezret az unió biztosított, és sok ezer gyermeket sikerült elérni általa. 

Az igazgató arról is beszámolt, hogy az egykori gombócosi gátőrházat a nemzeti park kapta meg. Itt már évek óta szerveznek nyári táborokat. A diákszállás fejlesztése régi terv volt, amit most sikerült a pályázat keretében megvalósítani. 35 milliós költséggel emeletet építettek, akadálymentesítették az ingatlant, szigetelték azt, a nyílászárókat kicserélték, így kora tavasztól őszig használhatóvá vált. 

Somorja és Mosonmagyar­óvár mellett a projektbe bekapcsolódott a Somorjai Fejlesztési Ügynökség, a dunaszigeti Pisztráng Kör Egyesület és a Szigetköz Natúrpark Egyesület. Valamennyi kedvezményezett képviselője beszámolt az elért eredményekről, programokról. 

Horváthné Pákozdi Emese, a Futura interaktív élményközpont vezetője arról szólt, hogy interaktív mobil kiállítást hoztak létre. Fűzfa Veronika, a Pisztráng Kör Egyesület képviselője kifejtette: e-bike-okkal és egy szállító trélerrel gazdagodtak, a mobil interaktív kiállításukon a Szigetköz és Csallóköz biodiverzitását mutatják be. Környezeti nevelési műhelyfoglalkozások, e-bike-túra nyugdíjasoknak, családi hajós túrák óvodásoknak, műhelyfoglalkozások fogyatékkal élő fiataloknak szerepelt a programjukban. Pető Péter elnök tájékoztatása szerint a Szigetköz Natúrpark Egyesület egy elektromos hajót szerzett be, vetélkedőt szervezett, egyúttal felhívta a jelenlévők figyelmét az október 19-i szigetközi tájsétára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában