Centenárium

2023.08.10. 16:01

Ünnepeltek a mentők Sopronban - Gábor Aurél nevéhez fűződik a sürgősségi betegellátás hazai tudományos megalapozása - fotók

Száz éve, augusztus 10-én született Gábor Aurél, az oxyológia atyja, a magyar mentésügy egyik meghatározó alakja. Rá emlékeztek az Együtt az Életért, Sopronért Mentőalapítvány szervezésében a soproni mentőállomáson megtartott csütörtöki ünnepségen.

Bódvai Ildikó

A megemlékezést követően megkoszorúzták Gábor Aurélnak a mentőállomáson található emlékművét, Kutas László szobrászművész alkotását Sopronban. Fotók: Szalay Károly

- Többen személyesen ismerhettük Gábor Aurélt, a város szülöttét és szakmánk jeles képviselőjét. Magam is sokat köszönhetek neki, többek között azt, hogy elindultam ezen a pályán. Úgy gondoltuk, a centenárium méltó alkalom a megemlékezésre és munkásságának felelevenítésére – mondta dr. Éger István mentőorvos, a mentőalapítvány titkára, aki házigazdaként köszöntötte a vendégeket.

Gábor Aurél tette le a sürgősségi ellátással foglalkozó orvostudomány hazai alapjait, több nyelven beszélt, zenélt és verseket írt. Nevéhez fűződik az oxyológia fogalmának megalkotása és annak sürgősségi orvostanként való értelmezése. 1955 és 1976 között Budapesten az Országos Mentőszolgálatnál dolgozott.

A megemlékezésen dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója idézte fel munkásságát. Farkas Ciprián szintén méltatta a nagy műveltségű, sokoldalú orvost, a város szülöttét. A polgármester a mai mentőknek is köszönetét fejezte ki áldozatos munkájukért és dicsérte a soproni mentőállomás színvonalas eszközparkját.

- A Mentőmúzeum jóvoltából bemutattunk egy ötven évvel ezelőtt szolgálatban lévő rohamkocsit, valamint egy vándorkiállítást Gábor Aurél munkásságáról és az ő korában zajló mentés sajátosságairól. Egy pár előadással, személyes élmények felelevenítésével is megemlékezünk róla, valamint elbeszélgetünk a kollégákkal a múltról és a jelenről– tette hozzá Éger István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában