Címeravatás

2023.08.14. 12:33

Kóny új címere - Múlt és jövő jelképe

Községi címert avattak a hétvégén Kónyban. Aller Imre polgármester avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy a címer jelképezi falujuk múltját, jelenét és jövőjét.

Cs. Kovács Attila

Aller Imre polgármester mutatta be Kóny új címerét. A pajzson ló, johannita kereszt, árpádsáv, eke és csoroszlya látható. Fotó: Cs. Kovács Attila

Újra van települési címere Kónynak. Egy olyan jelkép, amely bemutatja a falu elmúlt nyolc évszázadát, és üzen a ma élőknek. A néhai Lakatos Gy. László grafikusművész és Tasnádi Krisztina heraldikus tervezték és készítették. 

– Mostantól első számú jelképünk, bízunk benne, hogy évtizedekre, évszázadokra. Történelmi megalapozottsá- gával megfelel a heraldika szigorú szabályainak – mond- ta Aller Imre, Kóny polgármestere. 

Az új címert a hétvégi falunapon mutatták be a faluházban tartott ünnepségen. A polgármester hangsúlyozta: azt reméli, hogy mind a helyiek, mind a vidékiek szemében a kónyi identitás megtestesítője lesz. 

– Nagy szükség van a mai zűrzavaros időkben arra, hogy legyenek olyan eseményeink, emlékeink, jelképeink, amelyek biztos pontot jelentenek az életünkben és rájuk tudunk mutatni: ezek vagyunk, ezt gondoljuk a világról és ezt akarjuk megmutatni. A címer magában foglalja Kóny múltját, jelenét és remélt jövőjét. A jövőt azzal a hozzá fűzött reménnyel, hogy unokáink is ezt a címert használják. Bízom benne, hogy ők is úgy tekintenek vissza ránk, őseikre, mint mi most az eleinkre. Mert ezzel a címerrel előttük tisztelgünk, az ő tetteik visszhangoznak nyolc évszázad távolából felénk – fogalmazott Aller Imre. 

Az új címer

Az új kónyi címer kerek talpú, negyedelt pajzsú. A felső zöld mezőben jobbra néző ágaskodó ezüstló van, ami a falu nevére utal. A hagyomány ugyanis a szláv ló szóból eredezteti a nevet. A felső vörös mezőben ezüst johannita kereszt látható. A lovagrend évszázadokon át volt birtokosa a településnek és első írásos említése is hozzá kötődik, 1228-ból. A pajzs alsó részén hétszer vágott vörös és ezüst árpádsáv van, Kóny Árpád kori eredetére emlékeztet. Az alsó zöld mezőben ezüst ekevas és csoroszlya van, ami a község tizenhetedik századi pecsétnyomójáról származik, és egy agrárközösséget jelképez. Kóny első címerét 1994-ben fogadta el a képviselő-testület, de kiderült róla, hogy heraldikai szempontból alapvető hibákat tartalmaz. Ezért annak használatát 2016-ban visszavonták.


 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában