Klapka György visszavette

2023.08.05. 19:46

Győr visszafoglalására emlékeztek a Radó szigeten - Fotók

174 éve, 1849. augusztus 5-én Klapka György tábornok visszavette Győrt. Az eseményre emlékezést szervezett Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke szombat délután. Mint mondta, Győrt ismét egyedülivé tevő eseményről van szó, amelyről Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő emlékezett meg a szép számú érdeklődő előtt a Radó szigeten.

Barki Andrea

Fotó: Nagy Gábor

Simon Róbert Balázs beszéde elején emlékeztetett rá: amikor a győriektől azt kérik, hogy Győr visszafoglalására emlékezzünk, akkor egyértelműen arról kezdünk el beszélni, hogy 1598. március 28-án éjszaka vették ostrom alá, majd foglalták vissza Adolf von Schwarzenberg és Pálffy Miklós csapatai Győr várát, melyet az oszmánok még a tizenötéves háború elején, 1594-ben kerítettek birtokukba. 

Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen nagyszerű ünnep köszönt ránk győriekre, augusztus 6-án.

174 évvel ezelőtt, 1849. augusztus 3-án Klapka György honvédtábornok vezetésével a komáromi védsereg kitört a várat ostromló egyesült osztrák és orosz sereg szorításából. A kitörés elsöprő sikert aratott. A magyar csapatok győzelmének eredményeképpen Komárom teljesen felszabadult az ostromzár alól. A császári-királyi hadsereg II. hadteste teljesen széthullott, a honvédsereg ezzel a győzelmével elvágta Haynau utánpótlás vonalát. Az ellenségnek mind anyagi, mind emberi vesztesége hatalmas volt.

Klapka a győzelmes nap után azonnal egy mozgó hadtestet szervezett, melynek feladata Győr megszállása majd lehetőség szerint egy stájerországi és egy dunántúli hadművelet elkezdése volt. A sikeres kitörés után néhány napon belül - augusztus 4-én és 5-én az első honvéd egységek bevonultak Győrbe, majd augusztus 6-án maga Klapka és törzskara visszafoglalta Győrt – idézte fel a történteket a képviselő, aki arról is beszélt, hogyan született a Klapka induló. 
Egressy Béni, aki a szuronyos puska helyett karmesteri pálcát kapott és a komáromi Honvéd Zenekar vezetője kinevezést is elfogadta. Ekkor írta meg Győr bevétele előtt tisztelegve, vagy tán honvédjeinket lelkesítve az azóta világhírre szert tett Klapka-indulót, amit hivatalosan augusztus 4-én adták elő először Komáromban. Így azt is valószínűsíthetjük, hogy ezen induló által is buzdítva vonultak be honvéd hőseink Győrbe és tartották meg a várost egészen augusztus 15-ig.

– Örülök, hogy ma itt a Radó szigeten együtt ünnepeljük ezt a valóban egyedi győri történelmi eseményt. Abban bízom innentől fogva lesznek, akik méltó emléket állítanak városunk Klapka-féle visszafoglalásának és az abban résztvevő hősöknek, minden év augusztus elején – fejezte be gondolatait Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, aki köszönetet mondott az eseményt szervezőknek.

A résztvevők együtt énekelték el a Klapka indulót, majd zárásként Vígh Attila, a Győri Lovas Nemzetőr Díszszakasz Egyesület elnöke elfújta a huszár takarodót. Az eseményen a Pápai 7-es Honvéd Huszáregyesület tagjai idézték meg a huszárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában