II. fokozatú a készültség

2023.08.30. 16:06

A Szigetközi mellékágrendszer lassítja az árhullámot a Dunán

Kisalföld.hu

A megnövekedett vízhozam erős áramlást, magasabb vízszintet, és több uszadékot eredményez a hullámtérben, a parti sáv eróziója miatt pedig gyakrabban kell vízbe dőlt fákra számítaniuk a vízitúrázóknak.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Csapó Balázs

A Duna felső (bajor és osztrák) vízgyűjtőin az elmúlt négy-öt nap során területi átlagban 90-110 mm csapadék hullott, ami árhullámot indított el. Ennek tetőzése Pozsonyt augusztus 30-án kora reggel hagyta el, pillanatnyilag a Szigetköz térségében tart.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a szlovákiai Duna-üzemvízcsatorna karbantartása miatt a folyón levonuló árhullám nagyobb része magyar területen, a Szigetközön keresztül folyik most le. A megnövekedett víztömeg miatt a szigetközi árvédelmi szakaszokon az árvédelmi készültséget szerdán II. fokra emelték, ugyanakkor – a mellékágak lassító hatása miatt - a Szigetköz alatti Duna-szakaszokon a vízállás sehol sem éri majd el az I. fokú készültségi szintet. A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján a következő egy hétben a fent említett vízgyűjtőkön szárazra fordul az időjárás, további számottevő csapadék, illetve újabb árhullám kialakulása a közeljövőben nem valószínű.

A vízitúrázók figyelmét továbbra is felhívják arra, hogy legyenek körültekintőek: a megnövekedett vízhozam erős áramlást, magasabb vízszintet, és több uszadékot eredményez a hullámtérben, a parti sáv eróziója miatt pedig gyakrabban kell vízbe dőlt fákra számítani!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában