Biomasszára állnak át

2023.08.11. 12:50

A három új erőmű a Soproni Egyetem négy épületegyüttesének fűtés és melegvíz ellátását biztosítja - fotók

A Soproni Egyetem 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert épületgépészeti rendszerének korszerűsítésére. A kivitelezői szerződést pénteken írták alá az egyetem rektori hivatalában.

Bódvai Ildikó

A szerződését az egyetem részéről prof. dr. Fábián Attila, a kivitelezők részéről Khaut András, a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. igazgatóság elnöke és Kassai Zoltán vezérigazgató, valamint Pintyőke Marcell, EBH Invest Kft. operatív igazgatója látta el kézjegyével. Fotó: Szalay Károly

A Soproni Egyetem elkötelezett célja, hogy mindennapi működése során olyan úton haladjon, amely csökkenti az ökológiai lábnyomot, és elősegíti a fenntarthatóságot. Ilyen intézkedés az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások felhasználása. A biomassza alapú hőtermelés kiépítésére 1,5 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást nyert az egyetem, ennek írták alá a pénteken a kivitelezői szerződését.

- A beruházás keretében a hatból négy épületegyüttesünk hőenergia-termelő rendszerét korszerűsítjük. Az energetikai beruházás magában foglalja a Bajcsy Zsilinszky úti központi campust az itt található kollégiumokat és a GT épületet, továbbá a Benedek Elek Pedagógiai Kart és az Aranykapu Tagóvodát, valamint az egyetem Baross úti kollégiumait. Ezeken a helyszíneken van elegendő tér ahhoz, hogy az erőművek az előírásoknak megfelelően megépülhessenek. Az Erzsébet utcai és az Erzsébet-kerti épületekben nem oldható meg a kivitelezés - mondta el prof. dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora. Hozzátette, a fejlesztés azért nagyon fontos, mert energiabiztonságot ad, ettől kezdve nem függenek a gáztól. Lesz egy alternatív lehetőség, bármikor tudnak váltani a két energiaforrás között, hogy ne forduljon elő olyan leállás, mint amilyenre az elmúlt tanévben szükség volt az elszabaduló energiaárak miatt. A későbbiekben százmillió forint nagyságrendben napenergia-rendszer bővítést is terveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában