Ha nincs szabad magyar munkaerő, jöhetnek a külföldiek

2023.07.25. 06:51

Indiai és Fülöp-szigeteki vendégmunkások mindennapjai Győrtől Sopronhorpácsig

Indiai fiatalok szorgoskodnak egy gecsei állattartó telepen, Fülöp-szigetekiek egy autó- ipari cégnél. Pillanatkép a régióban dolgozó vendégmunkásokról.

Gyurina Zsolt

Arsh Lubana jól érzi magát itt, szerinte a magyarok kedvesek és boldogok.

Harmadik országbeliek foglalkoztatása 

Győrben, a szabadhegyi vasútállomás közelében találkoztunk Arsh Lubanával. A 21 éves fiatalember Indiából, közelebbről Punjab államból érkezett hazánkba három éve. Mint mondta, Magyarországon az emberek kedvesek és mindenki boldog. Az országban rend uralkodik, a szabályokat betartják, ez kifejezetten tetszik neki. Sőt, úgy tervezi, hogy marad nálunk, itt telepedik le. 

Nem panaszkodik, jó fizetést kap. Egy barátja révén került Magyarországra, aki már hazánkban dolgozott és szólt az érdekében a főnökének. 
Beszélgetőtársunknak előbb a tulajdonossal volt egy interjúja telefonon, majd az indiai magyar nagykövetségen jelenése. Miután mindenhol megfelelt, megkapta a munkavállalási vízumot. Jelenleg Gecsén dolgozik: a település Szerecseny és Gyarmat között fekszik, közvetlen a vármegyehatáron. 
Gecsén egy tehéntelepen munkálkodik és gyakorlatilag mindent elvégez: eteti és gondozza a teheneket, a borjakat, a vemhes állatokat. Úgy érzi, hogy sokkal jobb az élete nálunk, mint a hazájában. Naponta 12 óra a munkaideje. Három év ittlét után tudott hazamenni hazájába két hónapra. Sok ázsiait ismer: van, aki Sárváron, Pápán, Komáromban vagy Budapesten dolgozik, és nem csak in- diaiak, hanem pakisztániak. 

Foci a helyi fiatalokkal 

Arsh Lubana a szállásával elégedett, a telepen lakik a többi tizenöt indiaival. Szabadidejében nem tesz különösebben nagy dolgokat: magyar barátaival cselleng, felfedezi hazánk szépségeit. Délutánonként a helyi gyerekekkel focizik. Otthon nem dolgozott, rögtön a középiskola elvégzése után Magyarországra került, nálunk állt először munkába. Három lánytestvére van. Semmi nem hiányzik neki, legfeljebb a családja – mégiscsak egy 21 éves fiatalemberről van szó. 

Templomba és boltba járnak 

Egy sopronkövesdi autóipari cég mintegy félszáz Fülöp-szigeteki munkavállalót foglalkoztat. Az ázsiai munkásokat Sopronhorpácson szállásolják el. 

A Sopronhorpácson elszállásolt Fülöp-szigeteki vendégmunkások néhány perces pihenőt tartanak a munkában - jól érzik magukat Magyarországon.

– Két hónapja érkeztek. Három műszakban dolgoznak, reggel fél hatkor indul a buszuk a faluból – újságolta Talabér Jenő polgármester. – A legtöbbjük erősen vallásos, római katolikus, templomba is járnak. Csendesek, szerények, előre köszönnek a településen élőknek. Nemrégiben tartottuk a búcsúnkat, meghívtuk őket. Tizennnyolcan el is jöttek, egy-egy italra invitáltuk meg őket egy helyi vendéglátóssal – foglalta össze az életüket Talabér Jenő. 

Még 2018-ban számoltunk be arról, hogy a hegykői tehenészet munkaerőgondját indiai szakemberek munkába állításával oldotta meg. >>

Szintén 2018-as hír volt, hogy a beledi Extra Tej kft-hez is indai munkások érkeztek >>

Ha nincs más, jöhetnek 

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán szavazták meg a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényt. Az idén november 1-jén hatályba lépő jogszabály szerint a vendégmunkások munkavállalási célból száznyolcvan napon belül kilencven napot meghaladó be- utazási és tartózkodási jogot kaphatnak Magyarországon. 

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a törvény lényege és célja, hogy irányítható módon, szabályozott keretben lehessen tartani a magyar munkaerőpiaci folyamatokat. Amíg van magyar munkavállaló, addig magyarokkal töltsük be ezeket az állásokat, ez a filozófiája a törvénytervezetnek, hangsúlyozta, majd azzal folytatta: ha viszont nincs szabad magyar munkaerő, akkor először a környező országbelieket veszik számításba, majd ha további humán erőforrás is indokolt, a harmadik országbeliek foglalkoztatása következhet soron. 

Egykor a textilipar vonzotta az embereket

Korábban is voltak Győrben vendégmunkások, a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a kubaiakat, főleg nőket az akkor virágzó textilipari cégeknél alkalmazták. A nyolcvanas évek közepén több mint háromszáz kínai férfi érkezett Győrbe, az akkori Rába Magyar Vagon- és Gépgyárhoz. Manapság hazánkba leginkább teherautó-sofőröket toboroznak Indiában és Nepálban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában