A múlt átalakítása a mai korhoz

2023.06.19. 16:21

Településfejlesztési Díjat nyert a tatai Kőfaragó Ház

A Településfejlesztési Szövetség (Tesz) idén is meghirdette a Településfejlesztési Díjat közösségfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és infrastruktúra-fejlesztés kategóriákban. Az infrastruktúra-fejlesztés kategória nyertese a tatai Kőfaragó ház lett, az önkormányzatnak ítélt elismerést június 13-án Budapesten adták át.

Kiss T. József

A Településfejlesztési Szövetség a térség- és településfejlesztés iránt elkötelezett szakmai szereplők közössége, fő célja a térség- és településfejlesztéshez kapcsolódó szakmai kiválóság elősegítése. A szakmai díjra jelölt projektek értékelési szempontjai között a kiváló szakmai munka mellett a település lakosságára vagy a környezetre gyakorolt hatásokat is figyelembe vették, s így ítélték oda az elismerést főváros, fővárosi kerület és megyei jogú város, illetve város, valamint község szinten. A nevezés önkormányzatok és önkormányzati cégek előtt egyaránt nyitott volt, az elismerésekről a szövetség szakmai zsűrije döntött. Ahogyan az a Tesz weboldalán olvasható: „Hisszük, hogy az önkormányzatok erejüket megfeszítve fáradoznak ezekben az időkben is, hogy a település lakóinak minőségi körülményeket teremtsenek. A Településfejlesztési Díj egyúttal szövetségünk tisztelgése elkötelezett, kemény munkájuk előtt.” 

A felújított tatai Kőfaragó ház számos érdekességgel, látványossággal várja a látogatókat. Fotó: Kiss T. József

A budapesti díjátadó ünnepségen a szakmai zsűri döntését a tatai elismeréssel kapcsolatosan a következőképpen indokolták: – A zsűri tagjai nagyra értékelik azokat a projekteket, amelyek érzékenyek a környezetünkre és a használókra, valamint a hely történetéhez igazodva érzékenyek a múltra. A tatai Kőfaragó ház éppen ilyen, amely szépen mutatja be, hogyan lehet és hogyan kell újraértelmezni, a mai kor igényeinek megfelelően kialakítani egy látogatóközpontot egy történeti épületben, mindezt úgy, hogy annak hangulata, történelmi üzenete megmaradjon. Egy ilyen műemlékvédelmi épület teljes felújítása nagy körültekintést és hozzáértést, nem kis szakmai alázatot igényel. A megújított épületben van kézműves sörfőzde, kávépörkölő, gyümölcs- és zöldségaszaló, külön épület- egységben fazekasműhely is megtalálható. Tata Város Önkormányzata „A tatai Kőfaragó ház kézműves és aktív ökoturisztikai látogatóközpontként való rehabilitációja és a Kálvária-domb egységes turisztikai termékcsomagként való bemutatása” elnevezésű projektje infrastruktúra-fejlesztés kategóriában a 2022. évi Településfejlesztési Díjat nyerte el. 

A díjátadón a város képviseletében Rigó Balázs alpolgármester, Lakos Zsuzsanna, a városfejlesztési és projekt­iroda vezetője, Schmidtmayer-Busa Mónika, a Kuny Domokos Múzeum néprajzos muzeológusa és Rácz Adrienn, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. turisztikai munkatársa vett részt, az elismerést Borsó Tibor, a vármegyei közgyűlés alelnöke adta át a budapesti ünnepségen. 

A Tatai Kőfaragó Ház Látogatóközpont nyitott műhelyekkel, interaktív kiállítással, a tatai mesterségeket bemutató és azok elsajátítását segítő krea­tív közösségi terekkel várja látogatóit. 
 

A díjat Rigó Balázs Borsó Tibortól, a vármegyei közgyűlés alelnökétől vette át. Fotó: tata.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában