Évforduló közeleg

2023.06.11. 11:34

A rábacsanakiak nem felejtik és tisztelettel emlékeznek neves falubelijükre, dr. Takács Nándor Jusztin püspökre

Halálának évfordulóján a község küldöttsége idén is felkereste nyughelyét a székesfehérvári bazilika kriptájában és elvitték a szeretet és a tisztelet virágait. Ezután a doni hősök emlékművénél is fejet hajtottak.

Cs. Kovács Attila

A főpap haláláig szoros kapcsolatot ápolt szülőfalujával, Rábacsanakkal. Mindig szívesen utazott haza és Székesfehérváron is szeretettel fogadta a hazulról érkező látogatóit. Gyermek- és ifjúkori emlékeit mindig szívesen idézte fel. Szegény családba született, de a nehézségek ellenére szorgalommal és kitartással, sok tanulással komoly pályát tudhatott magáénak. Szerette a községet, a közösséget, ahonnan származott, szívesen fogadta hívó szót és földijeivel volt az ünnepeken, a rendezvényeken. Jöttével reményt és hitet adott az embereknek.

 

Nándor püspök halálának első évfordulóján a rábacsanaki templomban emlékhelyet alakítottak ki a tiszteletére. Dr. Takács Nándor Jusztin portréját Kőhalmi Tamás soproni festőművész készítette el. A táblán ez áll: „Ezt az emlékhelyet állíttatta Rábacsanak község hálás keresztény lakossága, Dr. Takács Nándor Jusztin (1927–1989–2016) Rábacsanak szülöttje, díszpolgára, volt Székesfehérvári Egyházmegye Megyés Püspöke tiszteletére az Úr 2017. évében."

 

Névjegy

Takács Nándor 1927-ben született Rábacsanakon. 1951-ben szentelték pappá. Teológiai doktorátust szerzett, a budapesti Központi Szeminárium énektanára és prefektusa lett 1957-től 1959 februárjáig. Akkor a papi működéstől eltiltották, 1973-ig kántorként szolgált. 1973-ban kapott újra papi beosztást. 1988. december 30-án nevezte ki II. János Pál pápa carcabiai címzetes püspöknek és székesfehérvári segédpüspöknek. 1991 őszén vette át az egyházmegye kormányzását. 2000-ben Fejér megye, 2001-ben Székesfehérvár tüntette ki díszpolgári címmel. 2003 áprilisában vonult nyugalomba. Rábacsanakon 2009-ben kapta meg a díszpolgári címet. 2016-ban hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában