Kelet és nyugat

2023.05.04. 06:57

Úszóprogram Győrben, határlezárás Sopronnál - interjú Szijjártó Péter miniszterrel

Úszóprogram Győrben, határlezárás Sopronnál, autóipari beruházások a térségben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Hegykőn és Győrben járt, erről kedden részletesen beszámoltunk. Az események után Győrben adott lapunknak interjút, aktualitásokról kérdeztük.

Gyurina Zsolt

Nonszensz lett volna, ha nem folytatódik az úszóprogram - nyilatkozta lapunknak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - Fotó: Csapó Balázs

- Mit jelentett az Ön számára hétvégi találkozása Ferenc pápával?

- Ez a látogatás Magyarország, a magyarországi keresztény közösségek, és a katolikus egyház számára is hatalmas elismerés. A Szentatya két éven belül másodszor járt hazánkban, ez nagyon ritkán történik meg. Világos jele annak, miként gondolkodnak hazánkról a keresztény világban. Mi, magyarok nyíltan beszélünk arról, hogy a világban a keresztényeké a legüldözöttebb vallási közösség, és a nemzetközi közösségeknek fel kell lépni az érdekükben. Nem csak beszélünk, de cselekszünk is: eddig több mint ötven országban egymillió embernek segítettünk iskolák, kórházak, menedékházak, templomfelújítások finanszírozásával, a lakókörnyezetük fejlesztésével, hogy lakóhelyén maradhasson vagy visszatérhessen oda.

Felfejleszteni a Rábát

- Gazdasági téma: az Audi mellett keveset kerül szóba Győr másik emblematikus cége, a Rába, amelynek újjáélesztésén sokan munkálkodnak. Győriként, külügyminiszterként hogy látja a Rába jövőjét, esélyét a változó világban?
- Hetzmann Bélát magam javasoltam a Rába vezérigazgatójának, mert azt gondoltam, hogy a magyar beszállítói járműiparban felhalmozott tapasztalata, az ott vezetőként eltöltött ideje, az ott nyújtott teljesítménye alkalmassá teszi arra, hogy megújítsa a Rábát. Ha valaki, ő képes rá, hogy a Rábát újra a magyar autóipar fontos beszállítójává tegye. Az, hogy a cég tavaly 36 százalékkal növelte bevételét, hogy egyre több termék tekintetében a magyar beszállítói autóipar vezetői közé tudott kerülni, fontos lépés ennek a célnak az elérésében.

- Milyen külföldi beruházások érkezése várható térségünkbe?
- Már az idei év első három hónapjának adatai alapján biztos, hogy Magyarországon 2023-ban is meg fog dőlni a beruházások rekordja. Ez nagy dolog, hiszen már a tavalyi adat is hatalmas rekordot hozott, soha korábban hatmilliárd euró fölé nem ment a Magyarországra beáramló külföldi működőtőke mennyisége. Több nagy beruházásról is tárgyalunk, amelyek érintik Északnyugat-Magyarországot. A régió helyzete erős, hiszen azzal, hogy az Audi az európai elektromobilitási stratégiájának fontos szeletét helyezte Győrbe, azzal, hogy a Bosch beköltözik a győri Tudományos és Innovációs Parkba, azáltal, hogy Komáromba az elektromos akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházások lépnek teljes működési fokozatba, olyan környezet jött létre a régióban, amely a megújuló autóipar számára különösen vonzó.

- Hogyan látja Győr helyzetét a változó világban?
- A jövőben azok az országok lesznek sikeresek, amelyek a kelet-nyugati együttműködést elő tudják segíteni. Ebben Győr most is élen jár. Elég, ha azt nézzük, hogy az Ipari és Innovációs Parkban az Audi, a Bosch, a Vodafone és a Huawei, tehát a legnagyobb keleti és nyugati vállalatok mérnökei és fejlesztői egymás mellett, egy légtérben dolgoznak. Az innováció, a kutatásfejlesztés szerepe a mai világban rendkívüli. A helyzet az, hogy az Európai Unió és a magyar gazdaság jövőjét meghatározó iparág új és kiforratlan, ezért folyamatos innovációra van szüksége. Az, hogy ebben a versenyben Magyarország miként teljesít, meghatározó szerep jut a hazai egyetemeknek. Ezért is fontos, hogy Győrben az egyetem bázisán létrejön egy Tudományos és Innovációs Park.

"Igyekszünk segíteni az ingázó magyarokat, hogy a lehető legkisebb kellemetlenség érje őket munkahelyük elérése során"

Csak a szép szó marad

- Látogassunk ki a határhoz. Sopronnál az osztrákok korlátozzák a magyar munkaerő átjárását, lezárva részlegesen a közutat Somfalvánál és Ágfalvánál. Mit tud tenni a megoldás érdekében a külügyminisztérium?
- A probléma súlyos. Már az is kérdéseket vet fel, hogy az osztrákok a schengeni kódex dacára miért ellenőriznek folyamatosan a magyar határon. Magyarország sokat tesz azért, hogy az unió külső határainál megállítsa az illegális migrációt. Nyolc éve annak, hogy kerítést kezdtünk építeni, hogy határrendészeink, katonáink, rendőreink ezrei, tízezrei teljesítenek szolgálatot a déli határ mentén, sok esetben életüket kockáztatva, hiszen a migránsok és embercsempészek rendkívül agresszívvé válva éles fegyvereket is bevetnek. Nem korrekt, hogy miközben hazánk védi Európát, az osztrákok a belső határon tartanak ellenőrzést, sok nehézséget okozva az embereknek. Különösen úgy bosszantó, hogy az osztrákoknak nyilvánvalóan szükségük van a magyar munkaerőre azért, hogy az országuk keleti felének szolgáltató és ipari ágazatait működtetni tudják. Ha az osztrákok valóban a probléma megoldását keresnék, akkor a magyar-szerb határon segítenének nekünk. Erre ugyanis a magyar kormány semmilyen uniós támogatást, pénzt vagy emberi erőforrást nem kap. A másik gond, hogy Ausztriában a határkörök követhetetlenek, a helyi települések, a burgenlandi és a központi kormányzat egyaránt rendelkezik némi hatáskörrel, ami pont arra elegendő, hogy a vezetők egymásra mutogathassanak. A velük folytatott tárgyalások során már megtanultam, hogy mindig az a kettő fél a hibás, amelyik éppen nincsen jelen. Nemrégiben is beszéltem Hans Peter Doskozil úrral, Burgenland kormányzójával, és elmondtam, hogy ez a helyzet igazságtalan. Arra kértem, hogy legalább tájékoztassanak előre, egyoldalú lépéseket ne tegyenek. Sajnos kényszerítő erőnk nincs, csak a szép szó, a kérés. Doskozil úr igyekszik a helyi települések és a szövetségi vezetők között őrlődve segíteni. Nem hagyjuk annyiban az ügyet, igyekszünk segíteni az ingázó magyarokat, hogy a lehető legkisebb kellemetlenség érje őket munkahelyük elérése során.

Nonszensz lett volna

- Zárjunk egy jó hírrel: némi huzavona után kiderült, hogy Győrben is folytatódik az Úszó Nemzet Program. Ez végül az Ön bejelentésével vált biztossá. Mi kellett a sikerhez?
- A győriek, az úszni vágyó gyermekek és szüleik a polgármester elkötelezettsége, a helyi infrastruktúra megléte, az úszószövetség, a sportért felelős államtitkár segítőkészsége. Ehhez csak egy utolsó lökés kellett. Győr az ország egyik legnagyobb, legfejlettebb, legsportosabb városa, nonszensz lett volna, ha az itteni gyermekek nem kapták volna meg a lehetőséget, hogy megtanuljanak úszni. Azt, hogy Győr bekerült az Úszó Nemzet Programba, azt tekintsük természetesnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában