Útravaló

2023.05.01. 12:02

Rengeteg hívő vett részt Ferenc pápa miséjén Győr-Moson-Sopronból - Érzéseikről és élményeikről kérdeztük őket - fotók

Három napot töltött Magyarországon Ferenc pápa. Győr-Moson-Sopronból is rengetegen vettek részt a látogatás különböző eseményein. Megkérdeztük, néhány résztvevőt, milyen útravalóval tértek haza a Szentatyával való találkozásról.

Bella Violetta

Úton Ferenc pápa budapesti miséjére.

A közelség és a nyitottság

Körül-belül száz bencés diákot kísért tanárokkal a Pápával való találkozásra Németh Miksa testvér a szent Mór perjelségből nem csak a vasárnapi misére, de az előző napi sportarénás rendezvényre, a Forráspontra is.

– Nagy élmény volt mindenkinek bár még friss, jó lesz újra elolvasni Ferenc pápa beszédeit. De a példájával megmutatta közelséget és a nyitottságot. Elénk is élte és tanácsolta is. A szentmisén is mondta, hogy legyünk olyan ajtó amely tárva van mindenki előtt. A diákoknak is sokat jelent hogy a Szentatya a mindennapi életben is használható dolgokat is mondott nekik. A parlament egyik oldalánál álltunk, tegnap a sportcsarnokban jobban láttuk, de így is élmény volt a sok-sok ember között, akikkel megélhettük, hogy az egyház egy igazi közösség.

Vissza kell adni Európa lelkét

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát azt mondta, figyelmesen hallgatta Ferenc pápa minden beszédét, de leginkább a diplomáciai testületek Kármelitabéli találkozójakor domborodott ki az Európaiság témája.

– Arról beszélt, hogy Európa ne csak gazdasági egység legyen, hanem vissza kell adni a lelkét, a spirituális kapcsolópontokat és az alapító atyák, Adenauer, és Gasperi szellemét kell feltámasztani. Arról is szólt, hogy jobban össze kell tartani. Azért is tartom ezt fontosnak, mert ebben az összefüggésben említette Pannonhalmát mint egy sugárzó lelkiségi központját az országnak. Tud a pápa ökumenikus törekvéseinkről, a konferenciákról és párbeszédről, amiben benne vagyunk.

Párbeszéd szóban és tettben

Úgy gondolja szavai mellett a tettei legalább olyan beszédesek voltak. – Az ifjúsági találkozón, amikor körbevitték az arénában, elértek egy ponthoz, amikor mozgáskorlátozott fiatalok várakoztak. Ott kiszállt az autójából, és noha ő is mozgásszervi problémákkal küzd, de mindannyiunkhoz odalépett, megsimogatta őket, mindegyikükkel egy szót váltott.

Példát mutatott az emberek felé való nyitottságban is. – A pápa szinodális útkeresésre hívta az egyházat, amiben nagyon fontos az emberek meghallgatása. Hogy ne csak tanítóként lépjen fel az egyház, hanem integrálja az emberek kérdéseit. A látogatás minden találkozója előtt meghallgatta az adott közösség képviselőit, akik kérdéseket fogalmaztak meg, amikre ő reflektált. Nagyon komolyan veszi az emberek meghallgatását.

A különleges, miseruháról, melyet Fecske Orsolya szociális testvér külön erre az alkalomra tervezett azt mondta Hortobágyi T. Cirill, hogy emlékként megmarad, és ünnepi liturgiákhoz viseli majd.

Megerősített a hivatásban

– Az egész magyarság számára kitüntetés és buzdítás a látogatása. – mondta Horváth Csaba papnövendék – Amit hangsúlyozott, hogy érdemes Jézus útján járni. Megérintett Ferenc pápa érzékenysége a legkiszolgáltatottabbak, a periférián élők felé. Jézus az ilyen társainkban van jelen, hiszen azt mondja, hogy amit a legkisebbekkel tesztek, az olyan, mintha velem tennétek.

Gulyás Vilmos növendéktársával együtt a kórusban is szolgálhattak a szentmisén. –A szólamok sokszínűségében is eggyé váló dallammal megvalósul, amit Jézus kér a főpapi imájában, hogy legyetek mindannyian egyek, ahogy én és az atya egyek vagyunk. Felejthetetlen élmény marad a három nap. Nagy megerősítés volt számomra a Szentatyával való találkozás, hiszen a diakónussá szentelésemre készülök. Többünk hivatására megerősítő hatással volt a pápa látogatása.

Honnan van az ereje?

Zátrok Ágnes református hitoktató az Apor iskola tanáraival érkezett a vasárnapi szentmisére. – Mentesítő GySEV vonattal indult reggel hat előtt, de már alig volt hely a vonaton, mert Sopronban is szálltak fel, és a Kossuth térnek is nagyon távoli pontján sikerült megállniuk. – Külön köszöntötte a pápa a más felekezetűeket, amit szeretettel magamra is vettem. Volt a magyaron kívül könyörgés sok más szomszédos nép nyelvén.

Azt mondja, amikor a Szentatya megérkezett, érezhető volt a felé áradó szeretet. – Ez válasz volt nekem arra, hogy honnan van ennyi ereje. Mert az egy dolog, hogy én korán keltem és kimentem, de őneki ez a sokadik programja, és majdnem kétszer annyi idős, mint én. Az ő állapotában nagyon tiszteletre méltó. Nagyon alázatos, hiteles ember, aki a feltétlen szeretetet most meg tudta mutatni a magyar népnek.

Jó pásztor vasárnapján előjött az evangéliumi részlet, amiben Jézus a jó pásztorhoz hasonlítja magát. Ebből Ágnes két gondolatot hozott magával: először is hogy nem szabad bezárkóznunk az individualizmusba, másrészt hogy Krisztus elküld bennünket a világba.

A hit továbbadása teremhet békét

Háromnegyed héttől a Kossuth téren teljesített szolgálatot öt nyúli kórustag, köztük Spissichné Gesztesi Zsófia.

A Győri Szentimre templom scholája regisztrálta őket, aminek sokáig tagja volt. – Háromszáz tizenketten énekeltünk a kórusban Ez nekem akkora élmény, mint énektanár, mint kórusvezető. Figyelhettem a nagy neveket, igyekeztem mindent ellesni. Az elemekkel harcoltak a karmesterek, mert kották repültek a szélben. Ennek ellenére katartikus élmény volt. A megyéből mindössze tizenegy énekes jöhetett, ebből mi öten Nyúlról. Négyen az én családomból, Márton fiam, Karolin lánya, férjem György és Kiss Gergő, egy tehetséges orgonaművész palánta voltunk.

Ferenc pápai gondolataiból azt hozta magával Zsófia, hogy a hitet meg kell őrizni és tovább adni, mert az szülhet békét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában