Harmincan vehetnek részt az ítélkezésben

2023.05.25. 14:01

Átvették megbízóleveleiket a győri és a megyei bírósági ülnökök

A város közgyűlése 17, a megyéé 13 személyt választott meg.

kisalfold.hu

Forrás: gyor.hu

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény  alapján a bírósági ülnökök megbízatása 4 évre szól. Tekintettel arra, hogy a legutóbbi soros ülnökválasztás 2019-ben volt, idén új ülnököket kellett választani. 

A jelentkezési, illetőleg jelölési határidő lezárultát követően Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 17 személyt, Győr-Moson-Sopron Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése pedig 13 személyt választott meg, akik az elkövetkező 4 évben laikus elemként közreműködhetnek a bírósági ítélkezési tevékenységben - tette közzé Győr önkormányzata.

A bírósági ülnököket a helyi önkormányzat és települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, a vármegyei (fővárosi), illetve megyei jogú városi képviselő-testülete és a területi nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete választja meg. A katonai ülnököket a rendfokozatuknak megfelelő állománygyűlésen választják meg.
Az ülnököknek az ítélkezésben a hivatásos bírákkal azonos jogaik és kötelezettségeik vannak, a megválasztott ülnöknek bírói esküt kell tennie. Az ülnököt a tisztsége gyakorlásának idejére távolléti díj, illetőleg tiszteletdíj illeti meg.

Kívánom, hogy mindig legyen elég erejük, kitartásuk és megfelelő elszántságuk a sokszor bonyolult ügyek megítéléséhez, melyhez mindig jó iránytű lehet az igazság és a törvények maximális tisztelete, a pártatlanság és a függetlenség megőrzése” – mondta Dézsi Csaba András polgármester az ünnepélyes ceremónián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában