Orosz–ukrán konfliktus

2023.04.18. 13:35

Múzeumi szabadegyetem a Tatabányai Múzeum Barátok Köre szervezésében

A Tatabányai Múzeum Barátok Körének szervezésében 2023-ban is megvalósul a Múzeumi Szabadegyetem a Tatabányai Múzeumban. A fő tematikát idén a magyar történelem sorsfordító csatái adják, melyek alapvetően változtatták meg az ország jövőjét.

Kiss T. József

„A sorozat hét előadásból áll, az első rész már lezajlott, amely időszerűen az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról szólt, Kiss Vendel történész, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettesének előadásában. A szabadegyetem tematikájához tartozik még a honfoglalás kori, a bánhidai és a pozsonyi csata, a nándorfehérvári diadal, a Rákóczi-szabadságharc. Mivel nyilvánosak és díjtalanok, bárki bejöhet a rendszerint a Tatabányai Múzeumban megtartott előadásainkra” – tudtuk meg Izsák Zoltántól, a Tatabányai Múzeum Barátok Körének elnökétől. 

Dr. B. Stenge Csaba előadásában az orosz–ukrán konfliktus gyökereiről beszélt. Fotó: Kiss T. József

Legutóbb, április elején dr. B. Stenge Csaba hadtörténész, Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltárának igazgatója volt a szabadegyetem előadója. A fő csapásiránytól kissé eltérő, ugyanakkor egy igen aktuális témáról, az orosz–ukrán háború első évének eseményei­ről tartott izgalmas előadást az érdeklődő közönségnek. Az előadó sok, II. világháború utáni, Ukrajnában lévő hadisír feltárásán dolgozott, vett részt, ismeri a terepet. 

Dr. B. Stenge Csaba, a levéltár igazgatója elmondta, Oroszországban és Ukrajnában is járt, többször vitt már segély­adományt Ukrajnába, legutóbb tavaly nyáron. Amióta hadiállapotot rendeltek el a két ország között, a levéltárakban sem lehet kutatni. Húsvétkor sem szüneteltek a harcok Oroszország és Ukrajna között, továbbra is ropogtak a fegyverek. A határok ugyan nincsenek lezárva, de kifelé nem mehetnek a 18–60 év közötti ukrán férfiak. Az előadó az orosz–ukrán konfliktus gyökereiről beszélt, ő személy szerint irracionálisnak érezte ezt a katonai akciót.

Akit a téma bővebben érdekel, dr. B. Stenge Csaba hadtörténész YouTube-csatornáján megtekintheti az előadást.

A 2020-ban indult sorozat évről évre izgalmas előadásokkal várja az érdeklődőket, melyek egy-egy fő témát járnak körbe. Ilyenek voltak korábban a vallástörténettel, az I. világháborúval vagy a dualizmus korszakával foglalkozó évadok. Előadóként olyan országosan ismert személyek is vállalták a felkérést, mint dr. Beer Miklós nyugalmazott püspök vagy dr. Romsics Ignác professzor. 

Baráti kör

A Tatabányai Múzeum Barátok Köre Izsák Zoltán vezetésével alakult meg évekkel ezelőtt mintegy húsz fővel, jelenleg már több mint nyolcvan tagjuk van. A történelem sokakat érdekel, ez megmutatkozott az eddigi előadásokon, Izsák Zoltán és társai pedig úgy gondolták, a Magyarország szempontjából sorsfordító csaták is sokakat érdekelnek, ezért egy több részből álló sorozatot állítottak össze. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában