Állapotfelmérés és kármentesítés

2023.04.18. 13:34

Hamarosan megújul a Poliklinika épülete Észak-Komáromban

2022 februárjában döntött arról az észak-komáromi képviselő-testület, hogy csaknem 270 ezer euróért (több mint 100 millió forintért) eladja a Klapka tér legimpozánsabb épületét, a Komáromi Első Takarékpénztárat, vagy ahogy többen ismerik, a Poliklinikát. A munka megkezdődött, elkezdték felállítani az állásokat.

Szinak Evelyn

Az észak-komáromi Klapka tér egyik legszebb épülete volt az 1844-ben felépített Komáromi Első Takarékpénztár, melyben az államosítást követően a járási egészségügyi intézet, vagyis a Poliklinika kapott helyet. Az ingatlan 2003-ban Nyitra megye tulajdonába került, a megyei önkormányzat elhanyagolta az épületet, az állaga folyamatosan romlott. Hiába került vissza 2011-ben a városhoz, a felújítás költségeit az önkormányzat nem tudta finanszírozni. 

A Manevi Zrt. szlovákiai leányvállalata 268 ezer euróért vásárolta meg az Komáromi Első Takarékpénztárat. Fotó: Szinak Evelyn

Az elmúlt tíz évben több ötlet, kezdeményezés indult az impozáns épület megmentésére, de egyik sem vezetett eredményre, ezért a testület végül az eladása mellett döntött. A versenytárgyalást azonban csak azt követően írhatta ki a város, miután a kulturális minisztérium közölte, ­­ nem kíván élni az elővásárlási ­jogával. 

A 268 ezer euróért (több mint 100 millió forintért) meghirdetett Poliklinika után ketten érdeklődtek: a dunaszerdahelyi bejegyzésű Manevi Sk – ami a magyarországi Manevi Zrt. leányvállalata – és az észak-komáromi Panorama Property Investments. A versenytárgyalás kiértékelésére létrehozott, városi képviselőkből álló bizottság végül a Manevi Sk ajánlatát javasolta elfogadásra a testületnek. 
A vevőnek a szerződésben foglaltak szerint 3 éven belül el kellett kezdenie a munkálatokat, amivel aztán két éven belül el is kell készülnie. 

A vásárlás óta ezidáig nem történt semmi az épülettel, nemrégiben azonban kivágták a Poliklinika előtt álló fákat, majd elkezdték felállítani az állásokat. Ezt követően ponyvával borítják az ingatlant, melyen információink szerint a Komáromi Napokra már az új épület vizualizációja is megjelenik. Úgy tudni, hogy idén még csupán az állapotfelmérés és a kármentesítés zajlik, az építkezést jövőre szeretnék elkezdeni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában