10%-os drágulás

2023.04.13. 11:05

Csornán döntöttek a temetői díjak emeléséről is

Temetői díjak emeléséről döntött legutóbbi ülésén a csornai képviselő-testület. A Jószív kft. számolt be munkájáról.

kisalfold.hu

Urnaoszlopok – A Szent Antal-temető gyakorlatilag betelt. A régi, már nem megváltott sírhelyeket értékesíti újra a Jószív Kft. Fotó: Cs. Kovács Attila

A csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén számolt be temetőüzemeltetési tevékenységéről a Jószív kft. A cég 2035-ig kapott megbízást a városi sírkertek gondozására. Idén a temetői díjak emelését is kérte az önkormányzattól és a kérelemnek helyt adott a testület. A drágulás 10 százalékos. 

A társaság tájékoztatója szerint a Szent Antal-temetőben 2506 temetett sírhely van. Tavaly 125-öt értékesített a cég és 125-öt váltottak meg újra. A Jószív az elmúlt években 182 urnaoszlopot is telepített. Az összegzés megjegyzi: ez a temető gyakorlatilag betelt. A törvény azonban lehetőséget ad rátemetésre, a lemondott sírhelyek újraértékesítésére, így temetéseket korlátozott számban még tudnak végezni. 

Az Őrangyal-temetőben 1761 sírhely található, tavaly 35 új ér- tékesítése és 62 újraváltott került a kimutatásokba. Ott 28 urnaoszlop van. A terület harmada még szabad, így a kft. azt is javasolta, hogy a kriptás temetéseket ebben a sírkertben engedélyezzék. 

A testület elfogadta a díjemelési javaslatot. Így az egyes sírhelyek az eddigi 19.400 forint helyett 21.340 forintba kerülnek 25 éves időtartamra. A kriptákat 75 évre lehetett újraváltani, új áron 120.540 forintért. Az urnasírhely 14.630 forintba kerül 2023-tól. Új tétel lesz mindkét temetőben a munkaidő utáni és a hétvégi ravatalhasználati díj. 

Fotós: Cs. Kovács Attila

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában