Játékos tanulás és vetélkedés

2023.04.26. 10:42

Cool-túra iskolásoknak Tatabányán

A Hétvezér Egyesület partnerszervezeteivel, köztük a Majki Népfőiskolai Társasággal együttműködésben idén – a 2021-es évhez hasonlóan – ismét meghirdette és megrendezte a Cool-túra nevet viselő, Tatabánya kulturális értékeinek, nevezetességeinek, helyeinek megismerését szolgáló, középiskolásoknak szóló vetélkedőt. A felhívásra a megyeszékhely négy oktatási intézményéből öt csapat jelentkezett.

Kiss T. József

Fotó:

A diákoknak a verseny kiírása szerint hat intézményt kellett felkeresniük és ott a kijelölt feladatokat megoldaniuk. Erre tíz nap állt rendelkezésükre március 20–31. között. A megoldandó feladatok középpontjában a kultúra, a művészetek, az irodalom állt. 

A diákok meglátogatták A Vértes Agoráját, a Tatabányai Múzeumot, Tatabánya Megyei Jogú Város Levéltárát, a Jászai Mari Színházat, a József Attila Megyei és Városi Könyvtárat és a Majki Népfőiskolai Társaságot. 

Minden helyszínen izgalmas feladatok várták a diákokat. Többek között „szabadulószoba”, a levéltárban QR-kódos könyvkeresés, szendvicskészítés „vakon”. Ezek mind olyan tevékenységek voltak, amelyek túlmutattak egyes kulturális helyszínek egyszerű meglátogatásán. 

A szervezők célja volt az is, hogy a versenyzők meglátogassák a helyeket, különböző tevékenységek útján ismeretekhez jussanak, közvetítsék azokat, miközben örömteli időtöltés is legyen számukra. 

A vetélkedő eredményhirdetését a napokban tartották a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban. 

A győztes iskola csapata – jobbra Mecseki Melinda, a Hétvezér Egyesület elnöke. Fotó: Kiss T. József                                     

Mecseki Melinda, a Hétvezér Egyesület elnöke elmondta, egy projektekben gondolkodtak, azt próbálták meg elérni, hogy a középiskolás korosztályt motiválni tudják, hogy elszakadjanak a mobiljaiktól, az applikációktól, illetve olyasmi feladatot adjanak számukra, amit együtt, közösségben tudnak megoldani, helyben lévő, vidám, kreatív és energiával teli legyen. Egyúttal a résztvevők megismerjék a helyi kulturális intézményeket. Hozzátette: szeretnék folytatni, van még bőven téma, akár Tatabánya ikonikus helyeit is megismerhetik a fiatal résztvevők a következő vetélkedők során. 
Az eredményhirdetést a Dallam Alapítvány három növendékének – Kerti Anna (fuvola), Somogyvári Tamara (harmonika) és Horváth Roszman Sarolt (furulya) – hangszeres játéka színesítette. 

Barcza Panna, a győztes „Keri” csapatának tagja el­mondta, ő már két évvel ezelőtt is részt vett a vetélkedőn, akkor tetszett meg neki. Elmondása szerint a levéltár nehéz állomás volt, a kedvencei a Majki Népfőiskolai Társaság feladatai voltak. 

Eredmények

1. Diszkócsótányok – TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola (Barcza Panna, Horváth Mercédesz, Imre Zoé, Pongó Balázs, Lóth Kristóf). 

2. Sukkfejűek – TSZC Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum. 

3. Bányász Lányok – Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola. 

4. Csapatnév Nélküliek – Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola. 

5. Oroszlánok – Füzes Utcai Általános Iskola. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában