Dr. Batthyány-Strattmann László

2023.03.24. 18:48

Oltár és sétány is őrzi az orvosok hercege emlékét Dunakilitin

Dr. Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából szülőfalujában, Dunakilitin tisztelegtek a szegények orvosa emléke előtt.

kisalfold.hu

Az 1870-ben Dunakilitin született dr. Batthyány-Strattmann Lászlóra emlékeztek boldoggá avatásának 20. évfordulója alkalmából a szigetközi településen. Az eseményen részt vett a herceg unokájának, Batthyány Ádámnak a felesége, Batthyány Schmidt Margit is. 

Kovács Andor Tamásné polgármester arról beszélt a helyi templomban szervezett ünnepségen, rendkívül büszke, hogy olyan települést vezethet, ahol dr. Batthyány-Strattmann László a világra jött. Szülőházában ma iskola működik emlékszobával, s a szegények orvosának emlékezetét a templomban színes üvegablak, a bejárat melletti oldalfülkében Batthyány-oltár – a szent életű doktor mellszobrával és ereklyéjével –, a kastélykertben egy mellszobra őrzi, sőt, sétánnyal is tisztelegtek. A faluvezető szerint az iskola és sok helyi család is példaként tekint az oktatási intézmény névadójára. 

Batthyány Schmidt Margit, Somfai Árpád plébános és Kovács Andor Tamásné a templomban lévő mellszobornál.  Fotó: Kerekes István

– Nem lehet meghatottság nélkül emlékezni Batthyány-­Strattmann Lászlóra. Különösen itt, Dunakilitin, szülőfalujában. Arra a nagyszerű emberre, aki halála előtt egy nappal is – mennyi szenvedés közepette – arra kérte a családot, hogy vigye ki őt az erkélyre, hogy onnét kiálthassa a világba, „milyen jó is az Isten!” – emelte ki beszédében Nagy István agrárminiszter. 

– Soha jobban nincs szükségünk ilyen nagyszerű példaképre, mint ma, amikor a hitet, a családot kikezdte az értéktelen üveggyöngyök után kapkodó mai világ – vélekedett a térség országgyűlési képviselője, aki szerint Dunakiliti méltán büszke szülöttjére, s az örökség ápolása szép teher, nemes vállalás. 

A programon levetítették Az orvosok hercege – Boldog Batthyány-Strattmann László élete című dokumentumfilmet, melyet tegnap a Batthyány-emléknap keretében az iskolában is meg lehetett tekinteni. A főhajtás tegnap az iskola mellett a templomban is folytatódott imamaratonnal és ünnepi szentmisével. 

 

Címkék#Dunakiliti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában