700 betegség a listán

2023.03.14. 07:41

Közeledik az adóbevallás - Jó tudni, hogy adókedvezmény jár egyes betegségek után

A hamarosan esedékes adóbevallás kapcsán nem árt utánanézni a különböző kedvezményeknek, melyekkel az adóalapot csökkenthetjük. Jelentős összegektől eshet el, aki nincs tisztában azzal, hogy betegsége, állapota beletartozik-e abba a körbe, amely után adókedvezmény érvényesíthető.

Pozsgai Kitti

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Szendi Péter

Hétszáz betegség a rendeletben 

A BNO-kódokat felsoroló kormányrendeletben megtaláljuk azoknak a betegségeknek a listáját, melyek után személyijövedelemadó-kedvezményt lehet igénybe venni. Az igencsak hosszú felsorolásban egyes veleszületett vagy szerzett betegségeket, egészségkárosodásokat, fogyatékos állapotokat találunk. A 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet 18 betegségcsoportot, ezen belül 700 betegséget sorol fel, a leleteken található BNO-kód alapján saját magunk is beazonosíthatjuk. 

Jár az adókedvezmény: 

Egyes hallási és látási fogyatékosságok, bizonyos mentális fogyatékosságok és viselkedés­zavarok, mozgásszervi fogyatékosságok, pervazív fejlődési zavarok (pl. gyerekkori autizmus), skizofrénia egyes változatai, schizotypiás és paranoid zavarok, a daganatos betegségek néhány típusa, mesterséges testnyílással élő személyek, egyes immunbetegségek, emésztőszervi betegségek (pl. Crohn-betegség), endokrin- és anyagcsere-betegségek, mint az 1-es típusú és a szövődményekkel járó 2-es típusú diabétesz, a veleszületett enzimopátiák, például laktózintolerancia, lisztérzékenység vagy a szénhidrát-anyagcsere egyéb zavarai, művesekezelésre szoruló betegek, krónikus légzési elégtelenség, veleszületett és szerzett szívbetegségek, fejlődési rendellenességgel születettek és endometriózis esetén is. 

Visszamenőleg is kérhető 

A kedvezmény havonta jár, így az év közben szerzett betegséggel attól a hónaptól kezdve élhetünk vele, amelyik óta a betegség fennáll. Ha valaki eddig nem élt a kedvezménnyel, öt évre visszamenőleg is igényelheti önellenőrzés során. Így akár több mint 700 ezer forintot is visszaigényelhet 2023. december 31-ig. 
A teljes évre járó összegeket azok igényelhetik, akiknél a betegség adott év mind a tizenkét hónapjában fennállt. Ez 2023-ban 139.140, 2022-ben 120.060 forint. Ezenkívül 2021-ben 100.440, 2020-ban 96.600, 2019-ben 89.400, 2018-ban 82.800, 2017-ben pedig 76.500 forint, ez az öt év önellenőrizhető 2023 utolsó napjáig. 

Igazolás kell hozzá

A kedvezmény érvényesítéséhez szakorvosi igazolásra van szükség, egyes betegségek esetén a háziorvos is kiállíthatja ezt az igazolást. A dokumentumnak tartalmaznia kell a személyazonosító adatokon felül a lakóhelyet és az adóazonosító jelet, az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítását, valamint az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírását. 

Gyerekek után nem jár 

Aki visszamenőleg kér igazolást, figyeljen, hogy a dokumentumon szerepeljenek a jogosultságot alátámasztó dátumok. Ha valaki csak ideiglenes igazolást kapott, azt évente meg kell újítania. Az igazolással több időpontban is kérhetjük a kedvezmény megállapítását a NAV-tól. Az adóelőleg megállapításakor, év közben adóelőleg-nyilatkozattal, illetve májusban a személyi jövedelemadó bevallásakor. Viszont aki rokkantsági járadékot kap, vagy akiknek megállapították a fogyatékossági támogatásra való jogosultságát, azoknak nincs szükségük külön igazolásra. 
Fontos kiemelni, hogy az adókedvezmény csak saját jogon vehető igénybe, gyermek után a szülő nem igényelheti. 
 

A BNO-kódokat felsoroló kormányrendeletben megtaláljuk azoknak a betegségeknek a listáját, melyek után személyijövedelemadó-kedvezményt lehet igénybe venni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában